Австралийският Голям бариерен риф трябва да бъде добавен в списъка

...
Австралийският Голям бариерен риф трябва да бъде добавен в списъка
Коментари Харесай

Големият бариерен риф в Австралия е в опасност, алармират учените

Австралийският Голям бариерен риф би трябвало да бъде прибавен в листата на обектите на международното завещание, които са " в заплаха ". Експерти на Организация на обединените нации предизвестяват, че изчезващото знамение е " доста наранено " от изменението на климата.

В отчет на ЮНЕСКО, се споделя, че стоплянето на моретата и замърсяването от селското стопанство са изложили рифа на риск.

Учените изследват размножаването на коралите, с цел да намерят способи за избавяне им. То се случва единствено един път годишно и е единственият късмет за рифа да се възвърне и да се поправят вредите, породени от изменението на климата. Природният феномен се случва, когато океаните се затоплят и луната е цялостна, тогава бариерният риф цъфти. Това е годишното мятане на хайвера на коралите - единственият миг, когато дългият 2 200 километра основава идващото си потомство.

Разнообразието в рифовете е предиздвикало учените да се опитат да схванат по какъв начин избрани корали са оживели при високи температури и дали тези характерности могат да бъдат отгледани в ново потомство, засадени от хората в големи мащаби по целия риф.
Тези корали могат да избелеят по-малко или да се възстановят по-бързо. Това, което нашите проучвания откриха, е, че това нормално е генетична линия, която може да се предава на потомството. След това като ги размножим, както вършим сега тук, на научната баржа, можем да помогнем на рифа да се възвърне по-бързо, в сравнение с може да стане по натурален път.
Лайн Бей, основен откривател на AIMS

Дългосрочната тактика на учените е да разполага с флотилия от безпилотни летателни апарати, основани на по-голям теоретичен транспортен съд. Те ще могат да засяват милиони корали, отгледани в лаборатории, с устойчиви на климата генетични характерности по целия риф. Учените настояват, че в границите на 10-15 години безпилотните летателни апарати могат да се появят във водата.
Това е един от многото принадлежности, който се създава, с цел да се форсира естественото възобновяване и да се форсира акомодацията. Но в случай че не успеем да овладеем нездравословните излъчвания, нямаме огромна вяра за рифовата екосистема. Затова би трябвало да се употребява многостранен метод за справяне с този проблем
Карли Рандал, старши теоретичен помощник на AIMS

През май австралийски учени оповестиха, че 91 % от коралите в рифа са били повредени от избелване след продължителната лятна гореща вълна.

Големият бариерен риф, е претърпял опустошителни подводни горещи талази. Именно те през последните години накараха коралите да изхвърлят безчет дребни организми, което накара клоните да изгубят цвета си или да " избелеят ". Без тези водорасли коралите не порастват, могат да станат нежни и да понижат способността си да поддържат близо 9 000 подвластни от рифовете типове. Циклоните през последните десетина години са унищожили огромни площи корали.

Рифът е една от главните туристически атракции на Австралия и включването му в листата на застрашените обекти може доста да понижи привлекателността му за интернационалните гости. 

Австралийското сдружение за запазване на морската среда съобщи, че рифът поддържа 60 000 работни места и генерира доходи от 4 милиарда щатски $ всяка година. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР