Австралийски учени започнаха тестването на ваксини за хламидиоза сред диви

...
Австралийски учени започнаха тестването на ваксини за хламидиоза сред диви
Коментари Харесай

Австралийски учени започнаха да ваксинират диви коали срещу хламидиоза

Австралийски учени започнаха тестването на ваксини за хламидиоза измежду диви коали, съобщи АП.

Целта на новия план за имунизация е да се тества способ за отбраната на животинския тип от тази широкоразпространена болест, която се предизвиква от бактерията хламидия и води до ослепяване, неплодородие и гибел.

„ Тя убива коалите, тъй като са толкоз заболели, че не могат да се катерят по дърветата, с цел да намерят храна или да избягат от хищници. Женските пък могат да станат безплодни “, изясни Самюъл Филипс, микробиолог от университета на Съншайн Коуст, Куинслад, който взе участие в създаването на имунизацията.

Коалата е австралийски торбест бозайник като вомбата и кенгуруто. Прекарва по-голямата част от времето в хранене и спане. Лапите на коалите имат два противоположни палеца, които им оказват помощ да се катерят по стволовете на евкалиптовите дървета.

През февруари 2022 година държавното управление на Австралия разгласи коалите за заплашен тип в източните региони на щатите Нов Южен Уелс, Куинсланд и Австралийската столична територия. Според щатските управляващи на Нов Южен Уелс типът може да изчезне до 2050 година поради заканите от заболявания, загуба на местообитания и пътни произшествия.

Около половината от дивите коали в щата Куинсланд към този момент са инфектирани с хламидия, пресметнаха учените. Проектът за тестване на имунизацията беше утвърден от голям брой държавни органи.

Начинът на заразяване с бактерията при коалите не е доказан, само че съгласно специалисти първоизточник може да са изпражнения на инфектирани овце и говеда. След това бактерията се популяризира по сексуален път или се предава от майките на техните дребни.

" Хората и добитъкът, инфектирани с бактерията, която предизвиква хламидиоза, могат да бъдат лекувани с антибиотици, само че коалите не реагират добре на този вид лекуване поради микробите в стомасите на коалите, които разграждат токсините от евкалиптовите листа и взаимодействат неподходящо с някои лекарства ", обясниха учените. Ваксинацията е почнала при започване на март.

По света са извършени и няколко други опити за имунизация на застрашени диви животни за опазването на типовете. През 2016 година учени започнаха да имунизират представители на типа хавайски тюлен духовник против гибелен вариант на вируса на морбили. Преди към две години пък биолози от Бразилия имунизираха примати от типа златист лъвски тамарин против жълта тресчица.

„ Ваксинацията на диви животни сигурно към момента не е рутинна “, сподели Джейкъб Негрей, биолог от Медицинския факултет на Университета „ Уейк Форест “ в Съединени американски щати. „ Но дали би трябвало да се практикува по-често е основен въпрос, по който биолозите, занимаващи се с опазването на околната среда, в действителност спорят сега “, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР