Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват

...
Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват
Коментари Харесай

Учени разкриха защо портокалите добиват морав цвят

Австралийски учени разгадаха тайната за какво някои портокали внезапно се снабдяват с виолетов цвят, откакто бъдат прясно нарязани с нож, оповестява ДПА.

Изследването било извършено, откакто домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното събитие. Тя разрязала свеж портокал за своя 2-годишен наследник, който бързо по-късно станал с ален цвят.

"Цитрусът изглеждаше, като че ли някой го е потопил в мастилница, каквато няма у дома ", разяснява изумената австралийка. Плодът бил с неизменен усет, макар нездравия си цвят. Учените открили, че реакцията се получава откакто портокалът влезе в контакт с наострен нож.

Стюарт Карсуел от здравното ведомство на Куинсланд провел редица проби. Оказало се, че антоцианините, антиоксидантите, влизащи в състава на този цитрусов плод, реагират на стоманените частици на неотдавна наточеното острие на ножа. При този развой портокалът става с виолетов цвят там, където е минал металът. От здравното ведомство прецизираха, че портокалите с изменен цвят не са рискови за хората, които ги употребяват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР