Австралийски съд отхвърли делото, заведено от пет жени, които настояват

...
Австралийски съд отхвърли делото, заведено от пет жени, които настояват
Коментари Харесай

Австралийски съдия прекрати дело на жени срещу Катар Еъруейс

Австралийски съд отхвърли делото, заведено от пет дами, които упорстват за обезщетения от самолетна компания „ Катар Еъруейс “ поради инвазивни гинекологични прегледи, на които са били подложени като пътнички на летището в Доха през 2020 година, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Делото на дамите, заведено против компанията, обслужваща летището, към момента продължава.

Петте дами, чиято идентичност не се оповестява от съда, са измежду стотици други, принудително изведени от самолети в Доха на 2 октомври 2020 година, до момента в който управляващите издирваха майката на новородено бебе, открито изхвърлено в кофа за отпадък.

Тринадесет дами бяха свалени от полета за Сидни. Много от тях споделят, че са били принудени да преминат безсмислени гинекологични или интимни физически прегледи.

Съдия Джон Хейли от Федералния съд през вчерашния ден постанови, че причините на дамите против държавната самолетна компания „ Катар Еъруейс “ не дават отговор на интернационалните протоколи за отговорност на самолетните компании.

Съдията също така постанови, че няма да даде ход на делото на дамите против Службата за гражданска авиация на Катар. Делото, заведено против катарската компания за употреба и мениджмънт на летищата (МАТАР), която стопанисва и летището в Доха, обаче може да продължи. МАТАР е дъщерна компания на „ Катар Еъруейс “.

Адвокатът на дамите Деймиън Стързакър, сподели, че клиентките му обмислят обжалване.

" Отбелязваме обаче, че исковете против компанията, обслужваща летището, МАТАР,  остава в ход. Нашите клиентки взеха решение да продължат делото, а настояванията им остават непроменени ", сподели Стързакър. Следващото съвещание по делото е на 10 май.

Министърката на превоза на Австралия Катрин Кинг към този момент не е коментирала решението на съда. Миналата година тя разкри, че прегледите на пътничките са били част от повода през юни тя да откаже на „ Катар Еъруейс “ да усили полетите си до Австралия.

Вицепрезидентът на „ Катар Еъруейс “ Мат Раос отговори на питане от австралийския Сенат през септември, в което сподели, че сходни прегледи на пътнички в никакъв случай няма се повторят.

" Никога не се е случвало сходно нещо в историята ни до момента и сме изцяло ангажирани да подсигуряваме, че сходно нещо в никакъв случай няма да се случи още веднъж ", сподели Раос пред комисията на Сената.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР