Австралийската генетичка Дженифър Грейвс установи защо мъжете умират по-често от

...
Австралийската генетичка Дженифър Грейвс установи защо мъжете умират по-често от
Коментари Харесай

Установиха защо мъжете умират повече от коронавирус, отколкото жените

 Австралийската генетичка Дженифър Грейвс откри за какво мъжете умират по-често от заразяване с новия ковид, в сравнение с дамите, оповестява Сайънс алърт, предава Българска телеграфна агенция.

По думите й релативно високата смъртност измежду мъжете може да се изясни със съчетаване на няколко фактора, в това число гени, хормони, особености на имунната система и държание.

В Италия и Китай смъртността измежду мъжете е над два пъти по-висока, в сравнение с измежду дамите. В Ню Йорк мъжете съставляват към 61 % от умрелите пациенти в резултат на заразяване с Ковид-19. При това увеличението на смъртните случаи измежду мъжете спрямо това измежду дамите е еднообразно във всички възрастови групи, от 30- до 90-годишните.

Друга причина може да са хроничните болести, в това число сърдечни заболявания, диабет и рак, от които също по-често са наранени мъжете.

Грейвс счита, че съществена причина за по-голямата накърнимост на мъжете към Ковид-19 е Y-хромозомата. Тя съвсем не съдържа гени, само че включва голям брой повтарящи се последователности, наричани постоянно отпадъчна ДНК. При утежняване на регулацията с напредването на възрастта тази ДНК може да има токсично влияние върху организма. Но Y-хромозомата съдържа също гена SRY, който контролира равнището на мъжките хормони, в това число тестостерона. Високото равнище на тестостерона и дребното количество естроген вършат мъжете уязвими към сърдечни заболявания. Жените са със мощна имунна система. Това покачва уязвимостта им към автоимунни заболявания, само че усилва устойчивостта им към вирусни болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР