Австралия започна предсрочно гласуване в знаменателен референдум за приемане на

...
Австралия започна предсрочно гласуване в знаменателен референдум за приемане на
Коментари Харесай

Глас към парламента: Започва предсрочно гласуване в исторически австралийски референдум

Австралия стартира предварително гласоподаване в показателен референдум за приемане на глас на коренното население в Народното събрание.

Ако бъде утвърдена, промяната ще признае туземците и жителите на островите от Торесовия проток в конституцията на страната и ще сътвори непрекъснат орган за тях, който да поучава държавното управление.

В страната не е имало сполучлив референдум от съвсем 50 години.

Проучванията на публичното мнение от дълго време демонстрирана поддръжка за предлагането, само че с наближаването на гласуването страната на „ не “ наподобява води.

Докато по-голямата част от австралийците ще гласоподават на 14 октомври, тези, които не могат да гласоподават, могат да гласоподават в определени изборни центрове в цялата страна от вторник.

The Voice to Parliament беше предложен от исторически документ през 2017 година, наименуван Изявлението на Улуру от сърцето. Изготвено от повече от 250 водачи на локалното население, изказването се смята за най-хубавия – въпреки и не единомислещ – апел за деяние за промени по въпроси, засягащи австралийците от първите народи. Той също по този начин излага по-дълъг развой на подписване на контракти и описване на истината.

Но предлагането на Voice се трансформира в обект на яростни диспути в Австралия и гръмоотвод за дезинформация и расистки злоупотреби.

Какво е Гласът на Австралия към Парламентарният референдум? Лъжите подхранват расизма преди историческия избор в Австралия

Неговите поддръжници споделят, че това ще докара до по-добри резултати за туземците и жителите на островите от Торесовия проток, които са изправени пред по-ниска дълготрайност на живота и непропорционално по-бедни резултати в опазването на здравето и образованието спрямо други австралийци.

Но тези срещу него настояват - наред с други неща - че Гласът е значително алегоричен жест, който няма да успее да вкара смяна, и че може да подкопае съществуващите държавни структури на Австралия.

За да успее референдумът, болшинството от австралийците би трябвало да гласоподават „ за “, само че също по този начин би трябвало да има поддръжка от болшинството в минимум четири от шестте щата на Австралия.

Съставът, функционалностите и пълномощията на органа, чиито препоръки няма да бъдат обвързващи, по-късно ще бъдат проектирани и разисквани от Народното събрание.

Последните изследвания демонстрират непрекъснат - ​​но трагичен - спад в публичната поддръжка за Voice, само че една анкета във вторник сподели, че страната на " Да " основава почва за за първи път от месеци.

Австралия за последно организира референдум през 1999 година, когато отхвърли опцията да стане република.

Само осем от 44-те референдума в Австралия са били сполучливи – последният през 1977 година – и нито един не е минал без двупартийна поддръжка.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР