Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще

...
Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще
Коментари Харесай

Австралийският външен министър поиска гаранции, че Полфрийман получава справедлив процес

Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще поддържа бързото му овакантяване на България, незабавно откакто бъде освободен, написа в своя позиция до Българска национална телевизия австралийският външен министър Марис Пейн. Тя показва, че желае гаранции, че Джок Полфрийман получава обективен развой, в сходство с българското законодателство.

Австралийският външен министър показва угриженост, че наказаният за убийството на Андрей Монов е арестуван в миграционен център, откакто е освободен условно от пандиза. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, в случай че незаконови аргументи забавят освобождението на австралийския жител.

В писмото си Марис Пейн декларира, че продължава да следи от близко правосъдния развой по случая с Джок Полфрийман. Писмото до Българска национална телевизия идва в деня, в който краткотрайно ръководещият посолството на Австралия в Атина Н.пр. Джон Филп беше в България и беседва с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и основния прокурор Сотир Цацаров.

Гостът уточни, че Джок Полфрийман има издадени документи за идентичност, само че те няма да му бъдат дадени от австралийското посолство, до момента в който не приключат правосъдните процедури в България. Дипломатът получи гаранции, че против австралиеца има почтен развой, който не зависи от това дали подсъдимият е българин или чужденец.

Вчера в намерено правосъдно съвещание Върховният касационен съд (ВКС) изслуша настояването на прокуратурата, както и изказванието на отбраната - че то е безпричинно. Самият Джок Полфрийман не присъстваше. Докато магистратите заседаваха, пред постройката на правосъдната палата партия Вътрешна македонска революционна организация бе провела митинг.

Първоначално съвещанието бе планувано за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес по проблема Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.

Миналата седмица въпросът дефинитивно се заплете и поради няколко редом течащи процедури, които провокираха комплициране и оставиха висящи въпросите дали австралийският жител Полфрийман има настояща възбрана за овакантяване на страната, има ли правно съображение да е арестуван в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Според бранителя му Калин Ангелов нито една от възбраните за овакантяване на страната към този момент не е годна, а Полфрийман е арестуван нелегално в " Бусманци ". Има и издадена заповед за експулсиране, а австралиецът е декларирал, че непринудено желае да напусне България, откакто му бъдат издадени документи.

С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предварително освободен от пандиза, откакто излежа съвсем 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.
Развитието по този проблем докара до невиждана офанзива към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание и стана мотив за митинги и разделяне в обществото. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР