Авиошоуто “Льо Бурже беше открито тази седмица във Франция. Сред

...
Авиошоуто “Льо Бурже беше открито тази седмица във Франция. Сред
Коментари Харесай

Основните нововъведения в световната авиация са свързани единствено с безпилотните апарати

Авиошоуто “Льо Бурже ” беше намерено тази седмица във Франция. Сред експонатите преобладават безпилотните самолети - освен военни, само че и цивилни. Тенденцията е явна - специалността на водача остава в предишното. По явни аргументи Русия не е показана на ревюто, само че авиошоуто дава визия по какъв начин съветските БПЛА дават отговор на международните трендове и даже ги изпреварват.

Прочутото авиошоу в Льо Бурже, Франция, което отвори порти след пауза поради епидемията, бележи любопитна повратна точка. Преди това по-голямата част от новостите, показани там, бяха свързани с пилотираната авиация - гражданска и военна.

Тази година обаче забележителен сегмент е отдаден на военните дронове или дроновете с двойна приложимост, а публицистите, отразяващи ревюто даже предвиждат, че ще има „ безпощадна битка “ сред производителите на дронове, а самият салон ще се трансформира в „ панаир на БПЛА “. Заложени са контракти за милиарди долари - да вземем за пример единствено Франция ще влага пет милиарда евро във военна стратегия, обвързвана с дронове.

Причините за покачвания интерес към военните дронове са ясни. Първо, конфликтът сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, а по-късно и спорът в Украйна, демонстрираха на международната общественост смисъла на БПЛА за водене на война – както в региона на разузнаването, по този начин и като муниции (т.нар. Дронове-камикадзе, който експлодира при постигане на целта). В резултат на това тази промишленост стартира да се развива бързо - макар че европейците не стопират да оплакват, че са изпуснали момента и са работили прекомерно постепенно.

Докато група “Еъбръс ” тъпчеше на място със скъпия си “Юродрон ” (114 милиона за брой, доста медийно пуфтене и приказки за съдействие от няколко европейски страни), тя беше изпреварена освен от американците от “Дженерал Атомикс ”, които се считат за водачи на пазара с техните БПЛА “Предато ”, “Рийпър ” и “Скай Гардиън ”.

Турските производители също са мощна конкуренция, в това число ТАИ, която донесе новите модели “Анка ” и “Аксюнгюр ” на “Льо Бурже ”, както и китайският тръст АВИК, който показа няколко от своите артикули на авиошоуто, в това число новия модел дрон “Вин Лон ”. Освен това френската преса приканва управляващите да извърнат внимание на първия напълно френски боен БПЛА “Аарок ”, основан от новопоявилата се компания “Тюрже и Галар ”.

Използвайки характерностите на последния като образец, може да се види в каква посока се развива концепцията на основателите на нови военни БПЛА. Както Фани Тюрже, един от двамата създатели на компанията, изясни: „ Започнахме да работим по плана преди три години като се имат поради минусите на творби в Америка “Рийпър ”, който френската войска употребява. “

„ Добавихме нови функционалности към съществуващите. “Аарок ” може да прави наблюдаване, разузнаване или да взе участие в офанзивата. Той е в положение да носи оръжия до един и половина тона на шест оръжейни точки и да поразява цели на разстояние до 35 километра от местоположението си “, добави тя.

Според производителите главната им цел е била да основат относително елементарен за сглобяване уред на допустима цена - по-евтин от “Рийпър ” и малко по-скъп от добре познатия “Байрактар ” на турската компания “Байкар ”. Дължината на “Аарок ” е 14 метра, размахът на крилата е 22 метра, а тежестта е 5,5 тона (два пъти по-малко от “Юродрон ”). БПЛА може да бъде в полет 30 часа и да развива скорост до 460 км/ч. Управлението на “Аарок ” съчетава правилата, употребявани по-рано при основаването на “Рийпър ” и “Юропиън Патрол ” - последният се създава от концерна “Сафран ”.

Въпреки че при започване на годината ръководителят на “Сафран ” Оливие Андрис разгласи, че опасенията на концерна в ерата след ковид се възстановяват и би трябвало да доближат равнището преди епидемията през 2024 година, техният БПЛА трябваше да бъде доставен на френската войска преди три години, като в това време беше сертифициран едвам през февруари тази година.

При настоящия ритъм на развиване на промишлеността е ясно, че това устройство към този момент изостава от своите съперници: единствено 14 часа самостоятелен полет, благоприятни условия за стандартна и инфрачервена пукотевица, лазерно ориентиране и опция за съоръжение с ракети, в случай че армията желае. Последното ще изисква спомагателни проучвания и тествания. Но като се знае мощ на френската бюрократична машина, може да се планува, че влакът към този момент е потеглил: до момента в който се създадат тези усъвършенствания, другите разработчици ще продължат напред и самият дрон ще има време да се трансформира в музеен експонат, в случай че не и в динозавър.

Изглежда, че триумфът на турската група “Байкар ”, която към този момент е продала стотици от известните си безпилотни летателни апарати “Байрактар ”, е насърчил развиването на дрон промишлеността в страната. Турският тръст ТАИ ( “Турски авиационни промишлености ”) донесе на “Льо Бурже ” прототипи на нови версии на своите БПЛА “Аксюнгюр ”. и “Анка ” Първият е по-тежък двумоторен дрон и може да носи оръжия, в това число бомби MK82. БПЛА “Анка ” към този момент са на въоръжение в Турция, Тунис, Казахстан и Чад, “Аксюнгюр ”- в Турция, Ангола и Алжир.

Китайците демонстрираха модел 1:10 на нова версия на военния БПЛА от линията “Вин Лон ” (съкратено ВЛ-Х) с усъвършенствано крило и доста увеличени оръжейни благоприятни условия. Както означават заинтригувани наблюдаващи, характерностите на този модел съответстват с тези на концепцията за дрон ВЛ-3, показана на авиошоуто в Китай през ноември. Твърди се, че предходният модел от тази линия, ВЛ-2, се изнася в най-малко седем страни.

Вече от показаните модели векторът на развиване на военните БПЛА е явен: по-голяма подвижност, по-малко тегло, увеличение на времето, прекарано във въздуха и обсега, увеличение на броя на оръжията, както и тяхната диверсификация, усъвършенствана аеродинамика характерности, усъвършенствани благоприятни условия за наблюдаване, фото и видео снимане от въздуха, както и, несъмнено, възстановяване на отбраната против безпилотни летателни апарати.

Старата сентенция, че който управлява въздуха, управлява всичко, закупи ново значение: преди се смяташе, че предимство във въздуха може да се реализира единствено благодарение на пилотирани самолети. Сега водачът изчезна от тази верига и той беше сменен от оператор на БПЛА, който седи някъде, който предава команди на дрона.

Модификациите на новите военни БПЛА демонстрират, че дроновете стават все по-мощни - и явно не е надалеч моментът, когато ще се разгърне директна конкуренция сред самите военни самолети и БПЛА, които са доста по-евтини и имат всички шансове да заменят първите. Също по този начин е допустимо да се планува развиването на всичко, обвързвано с потискането и унищожаването на вражеските БПЛА. И това ще бъде колосална борба на научни мозъци.

„ Това, което виждаме в този момент на “Льо Бурже ”, от дълго време е показано на азиатски въздушни изложби, по-специално в Китай. Огромен брой БПЛА - цели хангари с експозиции бяха отдадени особено на дронове на авиошоуто в Джухай, Китай. Ние към този момент навлязохме в безпилотната епоха и това се отнася за военната и гражданската авиация, а в близко бъдеще и за комерсиалната авиация “, споделя Роман Гусаров, основен редактор на портала “Авиа.Ру ”. Според него безпилотните летателни апарати вървят по същия път като пилотните - първоначално се появиха голям брой запалянковци, започващи компании, само че с течение на времето пазарът стартира да се консолидира, главните играчи, най-успешните и ефикасни разработчици бяха разпознати, както се случи с американския “Бойнг ” и европейския “Еърбъс ” преди време

„ Безпилотните самолети ще следват почти същия път. Разбира се, ще има доста повече производители. Моделите в “Льо Бурже ” демонстрират, че самото потребление на дронове към момента не се е оформило. Ние в действителност не допускаме по какъв начин тъкмо ще ги използваме “, счита специалистът.

„ Льо Бурже удостоверява очевидната наклонност към роботизация на авиацията. Има от ден на ден дронове. Ако по-рано ставаше дума най-вече за дребни апарати, в този момент особено внимание се обръща на товарните дронове, въздушните таксита “, прибавя Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбор на тактики и технологии.

Сред показаните новости специалистът акцентира прототипите на товарни дронове и разнообразни цивилен БПЛА. „ С военното потребление на дронове почти всичко е ясно. Но що се отнася до гражданските товарни дронове и безпилотните въздушни таксита, виждаме, че показаните прототипи са във висока степен на подготвеност, те могат да бъдат премислени за стартиране в серия “, акцентира Денисенцев.

На този декор по време на СВО стартират да се образуват избрани класове от най-популярните дронове, показва Гусаров. Не си коства обаче да се вършат заключения въз основа на изложбените експозиции на източния и западния обект, „ би трябвало да се изхожда от практиката “.

„ В бойния сегмент Русия има невероятна процедура. Никой в света няма подобен военен опит. Ако при започване на СВО имаше някакво комплициране, в този момент Министерството на защитата схваща от какво и какъв клас БПЛА имаме потребност. По същия метод ще отделим най-переспективните и търсени цивилен дронове от нашата лична процедура. Икономиката сама ще даде на промишлеността поръчка за създаване на такива устройства “, изясни събеседникът.

„ Очевидно нашите бойни дронове преобладават на бойното поле. Това са дронове-камикадзе “Ланцет ”, разузнавателно-ударни БПЛА “Форпост ” и други разследващи средства, които дефинират целеуказанието. Разбира се, това е “Геран ” Русия има устройства, които съвършено извършват бойните си задания, само че те не са за международния пазар. Това е нашето преимущество, част от нашето ноу-хау “, отбелязва Гусаров.

Подобна позиция споделя и Денисенцев: „ Русия има какво да покаже в бранша на военните безпилотни самолети “. „ Например “Орион ” дават отговор на международното равнище. Но що се отнася до гражданския бранш на БПЛА, би трябвало да разработим лични стратегии в тази ниша. Без съответно слагане на цели и забележителна държавна поддръжка няма да има резултат, единствено сглобяване от китайски съставни елементи. А не целим това “, заключва Денисенцев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР