Авиопревозвачът Американ еърлайнс (American Airlines) възнамерява да купи до 20

...
Авиопревозвачът Американ еърлайнс (American Airlines) възнамерява да купи до 20
Коментари Харесай

American Airlines поръча 20 свръхзвукови самолета

Авиопревозвачът " Американ еърлайнс " (American Airlines) има намерение да купи до 20 свръхзвукови самолета, за които е подал невъзвращаем депозит, въпреки те към момента да са в ранен стадий на създаване и до първия им полет да има години, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поръчката за самолетите, наречени " Овертюр " (Overture), е подписана със стартъпа от Денвър, щата Колорадо, " Бум суперсоник " (Boom Supersonic), осведоми Асошиейтед прес. Нито една от двете компании не даде финансови параметри на договорката, в това число за размера на депозита. " Американ еърлайнс " е вторият клиент на " Бум " от Съединени американски щати, откакто предходната година пристигна известие от " Юнайтид еърлайнс " (United Airlines) за поръчани 15 машини.

От последния пътнически полет на " Конкорд " (Concorde) - британско-френският свръхзвуков аероплан, който не съумя да се задържи на пазара поради високата цена на полетите, към този момент изминаха съвсем 20 години. " Овертюр " ще бъде друг, когато се издигне в небето през 2029 година, твърди основният изпълнителен шеф на " Бум " Блейк Скол. Очаква се за полет Ню Йорк-Лондон с дълготрайност три часа и половина цената на билета да бъде сред 4000 и 5000 $.

Скептици обаче слагат под подозрение амбициозния график на компанията изключително поради многото години, нужни даже на одобрен самолетостроител като " Боинг " (Boeing) да получи утвърждение от регулаторните органи за нови или даже за модифицирани самолети. Според " Бум " програмата " Овертюр " ще коства межди 6 и 8 милиарда $, а като каталожната цена на самолета е посочена 200 млн. $, въпреки самолетостроителите нормално да оферират на клиентите си огромни отстъпки.

По данни на " Бум ", представени в прессъобщението, производството на свръхзвуковите самолети ще стартира от 2025 година, а пътническите транспорти - към 2029 година. Те ще могат да транспортират от 65 до 85 пасажери със свръхзвукова скорост от 1,7 маха (1 мах е еднакъв на 1225,04 км в час) на разстояние 7800 км. Това значи, че ще може да се стига от Маями до Лондон за по-малко от 5 часа, а полетът от Лос Анджелис до Хонолулу на Хаваите ще трае към три часа, показва компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР