Авиокосмическата компания на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) спечели договор

...
Авиокосмическата компания на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) спечели договор
Коментари Харесай

НАСА възложи на Мъск да качи човек на Луната срещу 2,9 млрд.долара

Авиокосмическата компания на Илон Мъск " Спейс Екс " (SpaceX) завоюва контракт на стойност 2,9 млрд. долара от Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) за изпращане на астронавти на Луната за първи път от последната задача на " Аполо " през 1972 година, предава БНР като се базира на " Вашингтон пост ".

НАСА избра единствено SpaceX за задачата, откакто обмисли разнообразни комбинации за работа от страна на няколко компании, в това число Blue Origin на Джеф Безос, която си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и с подизпълнителя за защитата Dynetics.

SpaceX ще започва задачата като част от програмата си Artemis, за която компанията е проектирала галактическия транспортен съд за многократна приложимост Starship, предопределен да изпрати хора надълбоко в космоса и по-късно безвредно да кацне назад на Земята. Досега всички тествани прототипи обаче се разрушиха, само че Илон Мъск се надява някой от галактическите кораби да излезе в орбита още тази година.

В същото време галактическият транспортен съд " Союз МС-17 " направи сполучливо кацане в степта на Казахстан, оповестява Роскосмос.
Командирът на екипажа Сергей Рижиков рапортува за отличното здравословно положение на екипа. Руските космонавти Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчов и американката Катлийн Рубенс се завърнаха в галактическия транспортен съд след шестмесечен вахта в Международната галактическа станция. След заминаването им, седем души останаха на МКС, в това число двама руснаци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР