Авиацията продължава да е един от най-интересните отрасли на модерната

...
Авиацията продължава да е един от най-интересните отрасли на модерната
Коментари Харесай

Airbus срещу Boeing – битката за милиарди долари в небето

Авиацията продължава да е един от най-интересните браншове на модерната стопанска система и по всичко проличава, че няма да бъде пречупена. Няма значение дали сте фенове на еко деятелите, които непрекъснато приказват за ограничението на нездравословните излъчвания, полетите не престават да са една от най-вълнуващите варианти и в началното на идващото десетилетие ще не престават да бъдат желания метод за превоз.

Въпреки потребността от запаси и развиването на военната промишленост, една сага не може да убегне на феновете на обществения въздушен превоз – борбата сред огромните компании продължава и до през днешния ден.

От едната страна океана е позиционирана компания с обичаи и някои сурови вложения, съществени достижения във военната промишленост и някои много странни рядкости. Boeing е компания, която разполага с история и знае по какъв начин да основава качество. Това, което може да липсва, най-малко през далечната 1987 година, е вниманието от царски особи.

През въпросната година, принц Чарлз, принцеса Даяна и още доста други излъскани фигури от висшето общество, са част от компанията, която ще се наслаждения на в действителност първокласен полет. Те няма да се качат на борда на Boeing, а на чисто нов и доста впечатляващ Aribus SE A320. Поканени са повече от 1400 души и всички те ще бъдат посрещнати по-същия метод, както и представителите на английската корона.

Това е и годината, когато Airbus демонстрира своя първи аероплан и с сходна публика, хвърля намерено ръкавицата на американската компания.

През 1988 година Airbus стартира доставката на своите машини, до момента в който американската компания създава и изпраща 10 пъти повече 737 на своите клиенти в Европа. По всичко проличава, че европейската компания със седалище в Тулуза е изгубила надпреварата, само че това е единствено вяра на американската компания. Airbus съумяват да открият особено място под слънцето и по-късно да завоюват към 3/4 от световния авио пазар.

Тогавашният А320 е шедьовър и Airbus не стопират да го демонстират, при всеки „ инцидентен “ полет ще има поканени пасажери в кабината, които да се насладят на цифровите уреди, а мераклии има, изключително откакто новият аероплан събира по-сериозно количество пасажери. И това е единствено началото, тъй като тъкмо тази сага продължава и до наши дни, а повратният миг е през 2019 година с изпреварването на поръчки за Airbus пред Boeing.

A320 носи доста сериозен принос в тази конкуренция, демонстрирайки своите качества и печелейки доверието на пасажерите, освен това в редица транспортни компании. Победата идва с доста опасности, от време на време повече от доста. В тази история ще забележим задоволително верни стъпки, подплатени с голяма върволяк от опасности, в това число и тези за несполучливи вложения.

Да създадете транспортен аероплан в днешно време, освен това бестселър, е допустимо, само че единствено благодарение на милиарди долари и това е основата на едно доста дълго странствуване. В верният миг и вярното време, Airbus съумяват да наредят картите си вярно и да предложат нещо, което към момента е липсвало на пазара. Създаването на един артикул от телефон до аероплан, има своето време за пенсиониране.

Той може да се усъвършенства с времето, може да има нови функционалности, само че самата платформа в един миг няма да може да понесе всички нововъведения. Това е казусът във всяка една промишленост и рисковете костват милиарди, както към този момент разбрахме в производството на самостоятелната кола на Apple.

Експертите считат, че Airubs се намира тъкмо в този миг. Сега е времето да показа своя идващ огромен шлагер, само че опциите са прекалено много и една неверна стъпка може да ги върне назад в началната позиция. Защо тъкмо в този момент от всички други вероятни моменти? Отговорът се крие във обстоятелството, че Boeing претърпяха редица проблеми със своя 737 Max. Самолетът претърпя много проблеми и остана на площадката за по-сериозно проучване, което лиши и премията му за един от най-продаваните самолети.

Въпреки положителните времена за Airbus, никой не счита, че Boeing ще останат с ръце в джобовете, техният бестселър ще се върне назад в играта, затова времевият прозорец за дейности е доста къс. И макар обстоятелството, че никой не желае да признае сходна разработка, промишлеността обръща внимание на обстоятелствата, а те не се интересуват от страстта, а от цифрите.

Една такава цифра е 44%. Това е сумата, която Airbus са вложили за проучване и разработка на нови технологии през миналата година. Нека бъдем по-точни, приказваме за 44% повече от Boeing или към 2.8 милиарда $ повече. Това би трябвало да ни подсказва, че даже и никой да не желае да признае какво се случва от другата страна, явно е, че Airbus вършат нещо.

Покрай тази инвестиция има и доста други сложени условия към екипите – един от тях е елиминирането на въглеродните излъчвания до 2050 година Грета Тунберг ще е щастлива, а с това можем да стартираме да подозираме, че скоро можем да забележим и друга забавна стъпка – потреблението на въглерод, вместо керосин за задвижването на моторите. През 2050 година бедният А320 ще е на към 50 години, а това значи, че дотогава може би ще е в пенсия и ще е притежател на съществени награди и нововъведения, най-малко за времето си.

Ръкавицата е хвърлена, а и технологията, обратно на всички изказвания, продължава да върви напред. Boeing към този момент употребяват нова форма на крилата си, могат да ги свиват, с цел да се съберат на по-малките и скромни летища, също така са в друга сериозна борба – тази за доставянето на галактически аероплан за туристи. Airbus приказват за особено карбоново покритие, което ще е доста по-леко и ще може да разреши съкращаване на горивото, също така се мисли и за мотор с отворен роторен мотор, който пък ще има потребност от по-малко гориво.

Бихте споделили, че това са доста смели изявления, въпреки всичко никой не знае какво вършат Airbus, никой не знае даже какво вършат и Boeing, само че съгласно някои от фирмите, които създават най-различни елементи за самолети, продажбите от предходната година са скочили с цели 61%. Към това има и други проблеми, идващият е, че Airbus 321 най-вероятно ще се създава до 2028-2029 година и към този момент има поръчки. Ако чудото няма да се роди в хангарите на Airbus, то къде?

Има и други проблеми в играта за милиарди долари, преди да създадете един шедьовър, то би трябвало да видите и в каква посока се разхожда модата. Няколко години по-рано Airbus пускат своя именит А380, който би трябвало да има повече от 500 места за пасажери, само че го вършат прекомерно късно, тъй като конкуренцията към този момент има отговори. Този план коства милиарди долари и жертван, тъй като четирите мотора отстъпват място на 2-ка по-малки, които към този момент умерено могат да носят самолета. Грешки се случват и костват много. Boeing също ще решат проблемите с откъснатите илюминатори от кабината и скоро ще се върнат назад в небето.

Това не са положителни вести, само че също по този начин има и още един проблем, посочен от много специалисти, Airbus е жертва на своя триумф, А320 е прекомерно прочут и желан. Технически видяно, съществува още един проблем – Airbus би трябвало да образова водачите си, механиците и всички забъркани в един естествен полет. Това също лишава някакво техническо време.

Екологията също ще завоюва точки, тъй като е мода, както всеки различен дневен тренд. Следователно се приказва за модели, които работят с водореден мотор и турбина, която да разрешава транспорта на към 100 пасажера – двойно по-малко от потенциала на А320. Други забавни планове са електрически мотори, захранвани от водородни кафези.

Това е единствено начална фаза, а крайният резултат ще се следи в идващите години, което от своя страна отваря доста въпроси за твърдото гориво. И дано го погледнем от тази страна, в случай че авиацията успее с тази иновация, близкото бъдеще ще има доста съществени и забавни хрумвания за автомобилната промишленост. Състезанието сред огромните имена в авиацията е отворено и всяка иновация е добре пристигнала.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР