Ave, Imperator, moritori(um) te salutant! * Сигурно след днешното потвърждение

...
Ave, Imperator, moritori(um) te salutant! * Сигурно след днешното потвърждение
Коментари Харесай

32 молекули или 700 милиона

Ave, Imperator , moritori(um) te salutant! *

Сигурно след днешното удостоверение на мораториума върху новаторските медикаменти жертвите на онкологични и редки болести няма да са чак толкоз доста, колкото от ежедневната война по пътищата. Но техният край сигурно ще бъде муден и непосилен и ще засегне орисите на фамилиите и приятелите им, на хората, които ги обичат, по един нечовечен безвъзвратен метод. Ще допре мъчително професионалната и човешка съвест на лекарите, които са били лишени от опцията да създадат и невъзможното да отсрочат неизбежното. Поне за година, за месец. Да облекчат страданията.

Primum non nocere - Преди всичко не вреди.
Това е главният принцип в здравната специалност. Записан в Хипократовата клетва. Липсва - за жал - в клетвата на българския депутат. Който с лекост прескача даже текстовете от Конституцията, пред която я е полагал.

25-те милиона, противоконституционно спестени през днешния ден от 126 народни представители в бюджета на НЗОК, евентуално нямаше да спасят живота на мнозина от болните. Но щяха да бъдат оня прощален лъч вяра, че към момента има метод. Дори след изчерпването на всички стандартни и налични сега средства. Дори вярата да е толкоз ефимерна, че за нея като удавник за сламка се хващат единствено най-силните, най-борбените, най-подкрепените. Ами в случай че въпреки всичко се получи?

Тази вяра бе отнета от 126-има народни представители. Колко хубаво в такива случаи би било таблото в Народно събрание да ги изписва не по групи, а поименно. Ужасно е, че измежду бранителите на мораториума има такива, които в миналото, смутени от значимостта на момента, преди да получат дипломите си, са сричали: Primum non nocere.

Грижата за гората още веднъж бе поверена не на лесовъдите, само че на дървосекачите. Грижата за здравето - не на медиците, а на бюджетарите. Пред разновидността да спасят най-малко един човешки живот и да спестят някой различен лев те избраха второто. За болните новите медикаменти бяха светлина в тунела. Управляващите освен изгасиха светлината, те срутиха тунела. Мнозина от надяващите се няма да дочакат да бъде прокопан нов след година.

Мораториумът несъмнено обслужва нечии ползи. Защото това издание на Народното събрание потвърди, че депутатът не прави нищо просто ей по този начин. Дали на патоанатомите, дали на погребалните организации и гробищните паркове, дали на телекомите с SMS дарителските акции. Или на вносителите на въпросните лекарства, които ще ги продават на свободния пазар на свободни цени. За който може да си го разреши. Трудно е да се гадае.

Д-р Даридкова оправда мораториума с нуждата от време, с цел да се вкара ред в нормативната уредба, която да не разрешава източването на здравната каса. Дали в действителност си има вяра? С дребни изключения ГЕРБ са на власт съвсем 10 години. За това време в опазването на здравето сме очевидци на клинични пътеки, които водят най-вече към гробищата; на банкрутирали лечебни заведения; на безбожно източване на Касата; на феномена " болница в болничното заведение ", където наемодателят заплаща на наемателя; на непредпазливо общопрактикуващи бюрократи с бели престилки; на пациенти, на които бе спестено снимането отстрани и анфас, само че не и пръстовите отпечатъци; на високоетажна корупция и спор на интереси; на рекорден брой здравни министри, прибързано напуснали поста си. И за една година ще поправят всичко това?

Специалистът по медицина и всичко останало Цветанов се аргументира, че орязвайки парите за 32 молекули, ръководещите оставят повече пари за предварителна защита. Вероятно идната година ще бъде номиниран за Нобелова премия в тази област. Науката още не е измислила съответна предварителна защита, която може да предотврати рака. Да го открие на ранен етап - да. Но въпреки всичко и той би трябвало да се лекува. А препаратите, за които през днешния ден 126-има депутати не отвързаха бюджетната торбичка, на следващия ден към този момент ще са остарели. Защото международната медицина и фармация не признават мораториуми. Те се борят с времето, с заболяването, която също еволюира. И напредват с движение, много по-бързо от управническата мисъл на властници с подготовка на учители по физкултура.

Всички причини на ГЕРБ (и присъдружни), че видите ли новаторските медикаменти не са задоволително тествани и не подсигуряват по-добър резултат, увисват в празното пространство. Защото мораториумът не лимитира техния импорт и използване. Просто пациентите ще би трябвало да си бръкнат в джоба и в случай че там намерят нещо - да си ги платят. Или да умират. Но пък са спестени 25 милиона.

По време на дебата на балкона останаха две дами от протестиращите през днешния ден пред Народното събрание заболели, наранени от мораториума. Въпреки желанието на опозицията те да бъдат поканени в залата. Хората, чиято орис се решаваше долу, за първи, а може би за финален път можеха да погледат отвисоко тези, които произнасят присъдата им за утрешния ден. По време на гласуването двете дами общително бяха изведени от квесторите по апела на ръководителя Караянчева. Но надали от възприятие за срам и виновност от страна на гласуващото болшинство.

Към което угодно се причисли и групата на бензиновия аптекар Марешки. Дали това е следващ реверанс към властта или преследване на персонален бизнес интерес - няма значение.

Президентският избор предстоящо не мина. Румен Радев се оказа един от малцината политици, които си спомнят обещаното по време на предизборната акция. И поредно го следва. За разлика от размахващите тогава 300 лв. пенсии, не запомнили за казаното в мига, в който подушиха власт.

Вчера държавното управление хвърли в бездънната яма на неконтролируеми разходи 700 милиона. Днес Народното събрание отхвърли да даде 25 милиона, с цел да обезпечи еднакъв достъп до модерни медицински грижи за всички нуждаещи се български жители. Доказателство, че все по-малко сме парламентарна република. И че Той взема решение кому да даде, кому да откаже. Този път - през своите послушници - отхвърли. Отказа 32 молекули. На няколко хиляди страдащи, за които една от тях можеше да е финален късмет. За малко по-дълъг и по-достоен живот.

Отново ли ще забравим и ще извиним заровеното под финансовата целенасоченост Primum non nocere? Или вместо мъртвите сметка ще потърсят живите...

*Здравей, Цезаре, тези, които ще умрат, те поздравяват! - латински израз, с който гладиаторите в Рим се обръщат към императора, минавайки под неговата естрада преди започването на багра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР