Аварийни екипи контролирано източват язовир Бялата чешма над Павел баня,

...
Аварийни екипи контролирано източват язовир Бялата чешма над Павел баня,
Коментари Харесай

Контролирано се източва опасен язовир над Павел баня

Аварийни екипи следено източват язовир " Бялата чешма " над Павел баня, откакто водите му бяха достигнали безусловно на сантиметри от преливане. Водолази са успели да отпушат изпускателя и сега язовирът се източва обикновено. В идващите 24 часа спешните екипи ще следят да не са създаде приливна вълна.

Пороен дъжд увеличи застрашително равнището на язовир „ Бялата чешма ” над Павел баня. Водите стигнаха съвсем до ръба и имаше заплаха дигите да поддадат. Микроязовирът се намира на близо 500 метра от първите къщи в Павел баня. Той е общинска благосъстоятелност. От общината не са имали опция да пуснат изпускателния кран поради бързото запълване. Заради пороя и бързото повишаване на равнището над 70 000 кубични метра застрашаваха да се излеят върху Павел баня.

„ Нивото се подвигна доста бързо. Най-вероятно са валели дъждове в планината и за един час се изпълни и равнището се подвигна ”, уточни кметът на Павел баня Иса Бесооулу. пред Нова тв. „ Няма заплаха от преливане на язовира. Нивото му е спаднало с 20 сантиметра ”, успокои кметът на Павел баня.  

„ Това, което заварихме, беше на границата на преливане, а земно насипните стени са компрометират, в случай че водата стартира даминава над тях. Смея да настоявам, че много бързо и съответно действахме ”, сподели комисар Стоян Колев от РСПБЗН Стара Загора.

На място дойдоха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и регионалният шеф Гергана Димитрова, както и националният представител Халил Летифов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР