Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ Чаира“,

...
Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ Чаира“,
Коментари Харесай

Кирил Петков: ПАВЕЦ „Чаира“ е аварирал, но няма опасност за хората и риск за скок на цената на тока

Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „ Чаира “, оповестиха по време на брифинг в Министерски съвет. Това се случва три години след ремонт на мощностите. 

" Събират се данни какво и за какво се е случило с елемента. При тестванията, при натоварването на машината се чува мощен екот. Машината сега се отводнява ", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

" Няма застрашаване на човешки живот. Това е мощ, която трябваше да влезе в употреба скоро. Министерство на вътрешните работи към този момент пътуват към мястото на повредата ", увери министър председателят. Той увери, че няма заплаха от скок на цените на тока. 

Той предизвести, че стартира незабавна инспекция, с цел да не аварира и втората турбина. " Борим се, с цел да понижим цената на тока и тази мощ щеше да е от изгода. Може би, в случай че оператор беше фирмата-производител на турбините това нямаше да се случи ", позволи той.

ПАВЕЦ " Чаира " има четири елемента за произвеждане на електрическа енергия и помпи изпомпване на миналата вода за ново прилагане. Общата им мощ е над 860 мегавата. Два от елементите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 година

Проблемът е повреда в една от турбините в ПАВЕЦ " Чаира ".

През февруари вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че е почнала дейна инспекция по ПАВЕЦ " Чаира ", чието предопределение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години постепенно и несъмнено най-голямата помпено-акумулаторна Водноелектрическа централа в Югоизточна Европа е бил унищожаван ", заключи той.

Във връзка с новината, че е формирано досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев, Петков разяснява: " Това е безсрамие! "

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР