automedia.investor.bgРедовният контрол не само ще направи колата ви по-сигурна, но

...
automedia.investor.bgРедовният контрол не само ще направи колата ви по-сигурна, но
Коментари Харесай

Съвет: Три причини да си проверите налягането в гумите

automedia.investor.bg

Редовният надзор освен ще направи колата ви по-сигурна, само че и ще ви спести много пари

Повечето хора рядко се сещат да ревизират налягането в гумите си, в случай че те не са очевидно омекнали. Но в действителност е добре тази инспекция да се прави на относително къси промеждутъци и всякога преди по-дълго пътешестване, поучават специалистите на финландския производител Nokian Tyres. Дори да сте с нови и качествени гуми, с течение на времето въздухът излиза - и при контакта с неравности или бордюри, и при внезапни промени в температурите. Поддържането на целесъобразното налягане освен ще направи колата ви по-управляема и сигурна, само че и може да ви спести забележителна сума пари. 

1. ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ.  Ако гумите са незадоволително или прекомерно напомпани, колата ви ще се държи непредсказуемо в сериозни обстановки. " Колко значимо е вярното налягане в гумите, си личи най-добре в рискови моменти - примерно внезапна промяна на лентата или отбягване на конфликт с животно ", изяснява Мартин Дражик, продуктор управител на Nokian Tyres. При мокра настилка пък прекомерно меките гуми усилват спирачния път и покачват риска от аквапланинг. 

Експертите поучават да преценявате налягането в гумите и с товара. При тежко претрупан автомобил (или изтегляне на ремарке) естественото налягане би трябвало малко да се усили. 

2. ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ.  Ако налягането в гумите е по-ниско от целесъобразното, това води до деформации и до прегряване. Така животът им се понижава сензитивно, да не приказваме, че се покачва и рискът от повреди. При доста горещо време обаче е добре налягането леко да се намали. 

3. ПО-НИСЪК РАЗХОД.  Ако гумите са прекомерно меки, това усилва съпротивлението и надлежно покачва разхода. Разликата е до няколко %, което в границите на една година може да ви коства една солидна сума. Правилно напомпаните гуми понижават и парниковите излъчвания на автомобила ви.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР