automedia.investor.bgПревозни средства с автоматични предавателни кутии в Европа има от

...
automedia.investor.bgПревозни средства с автоматични предавателни кутии в Европа има от
Коментари Харесай

Харчат ли повече гориво автомобилите с автоматични кутии?

automedia.investor.bg

Превозни средства с автоматизирани предавателни кутии в Европа има от 50-те години на предишния век. Целта на инженерите е била да улеснят шофирането за лидера, като  разходът на бензин не била от голяма важност. Той е бил доста по-висок от този при ръчните кутии.

Причината за това е технологията на преобразувателя, при която настъпват високи загуби от търкане. Това бе и повода по-старите коли с автоматизирани кутии да форсират доста по-бавно от тези с ръчна.

 Харчат ли повече автоматиците

Междувременно технологиите се трансформираха. Самото превключване в този момент се пресмята от компютри. В резултат на това моторът постоянно работи в оптималния си оборотен диапазон. Технологията за избиране на съответната предавка също се промени по подобен метод, че превключването към този момент не е по-малко дейно от ръчната промяна.

С ръчна скоростна кутия водачът взема решение при какви обороти да превключи по-висока предавка. Особено спортно настроените водачи избират промяна на предавките при по-високи обороти. Това усъвършенства ускорението, само че също по този начин усилва разхода на гориво.

 Харчат ли повече автоматиците

При автоматизирана кутия компютърът взема решение по кое време да задейства превключването има смисъл. Компютърът прави оценка всички съответни данни за транспортното средство, с цел да избере най-ефективната предавка. Това той може да направи по-добре от водача.

Ето за какво потреблението на бензин остава ниска. Поради тази технология, актуалните транспортни средства с автоматизирана кутия не харчат повече гориво, в сравнение с тези с ръчни. Това дава опция за икономично шофиране и с автоматик.

 Харчат ли повече автоматиците

Недостатък на автоматизираните кутии е фактът, че са много огромни и заемат доста място. Това пространство не постоянно е налично в дребните коли заради дребната каросерия. Но за такива коли има съответното решение.

Например, има кутии с два съединителя с автоматизирано превключване. Автомобилите с трансмисия с двоен съединител оферират същия комфорт като колите с стандартна трансмисия. Както подсказва името, такова предаване е оборудвано с два съединителя. Докато единият е затворен, вторият съединител се отваря. По време на процеса на превключване първият съединител се отваря, а вторият съединител е затворен. Процесът на превключване лишава единствено няколко милисекунди, а силовото предаване не се прекъсва осезаемо.

 Харчат ли повече автоматиците

С напредването на технологиите сигурно няма да мине доста време, преди транспортните средства с автоматизирана система да употребяват по-малко гориво, отколкото тези с ръчни кутии. Заслужава да се означи обаче, че върху разхода въздействат и други фактори, да вземем за пример скоростта.

Снимки: AutoScout24

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР