Аукционната къща Sotheby's представя в Дубай това, което много колекционери

...
Аукционната къща Sotheby's представя в Дубай това, което много колекционери
Коментари Харесай

Маратонките на Джордан в Sotheby`s - няколко шедьовъра на Моне в едно

Аукционната къща Sotheby's показва в Дубай това, което доста колекционери на маратонки считат за Светия Граал - Dynasty Collection.

В сбирката са шестте маратонки Nike Air Jordan, които самият Майкъл Джордан е носил по време на шестте шампионски мача във финалите на НБА, които “Чикаго Булс ” завоюва през 90-те години на предишния век.    За колекционерите “тези обувки са като Мона Лиза и няколко шедьовъра на Моне в едно ”. Експертите правят оценка Dynasty Collection на милиони, което, в случай че се окаже факт, би трансформирало сбирката в най-скъпия комплект обувки, продаван в миналото.    " Тези баскетболни обувки имат всичко, което колекционерите желаят - история, асоциация със Залата на славата и жанр, жанр, жанр ", споделя пред The Wall Street Journal Лейла Дънбар, съветник по мемориални предмети.    Високите кецове, които имат ясни следи от изхабяване, са събрани от Тим Халам, оповестяват от Sotheby's. Директор по връзките на “Чикаго Булс ”, той е получил по една обувка от всеки чифт персонално от Въздушния след финалната сирена на въпросните мачове.     Халам, който към този момент не е притежател на обувките, само че към момента работи за франчайза на " Биковете ", отхвърля да разяснява препродажбата им. " Наистина нямам какво да кажа, като се изключи че съм благополучен, че обувките се виждат от толкоз доста хора ", споделя той пред WSJ. Преди това комплектът е бил изложен, въпреки и не за продажба, само през юли 2022 г. 

 Sotheby's
  Колекцията е формирана от шест разнообразни модела Air Jordan, всички проектирани от известния дизайнер на маратонки Тинкър Хатфийлд. Като се стартира с черно-червените Air Jordan VI от 1991 година и се приключи с елегантните Air Jordan XIV от 1998 година, обувките имат някои впечатляващи особености, които “ще накарат колекционерите да издигнат вежди, написа WSJ    Air Jordan VIII от 1993 година, да вземем за пример, е подписана с надпис " 'Our' LAST F-ing Game " (Нашият финален мач), а на пръстите на обувката е изписан крайният резултат от успеха на Bulls против Suns.    Air Jordan XII от 1997 година - мач, в който Джордан означи 39 точки, е с огромен негов подпис, а Jordan VI от 1991 година е напукан и пожълтял, което отразява напредналата му възраст и честата му приложимост, показва още WSJ. 


Sotheby's
 Най-малко 20 милиона долара    Според експертите притежателят на сбирката може да извлече голяма облага. " Според мен евентуалната продажна цена на сбирката е най-малко 20 млн. $, а може би и 100 млн. ", споделя Джордан Гелър, колекционер, който в един миг даже е държал върха на Гинес за най-голяма сбирка от маратонки в света, представен от изданието.     Тази баснословна сума се дължи на все по-широкия пазар на спортни сувенири, който продължава да се разраства. По време на пандемията, отбелязва Гелер, доста хора " се насочиха към разнообразни нетрадиционни способи за вложение на парите си ". В някои случаи за колекционерски предмети.    Но има и различен фактор, който връща актуалността на Въздушния - през 2020 година се появи серийния документален филм " Последният танц ", който обгръща последния сезон на Джордан с " Биковете ". Той провокира редица спорни мнения както от тогавашни противници на Джордан, по този начин и от негови съотборници.    Истината е, че носените от Джордан предмети внезапно покачиха цената си на аукционния пазар, напомня WSJ.

През 2021 година Sotheby's продава чифт Nike от дебютната му година в NBA за 1,472 млн. $, като чупи предходния връх за маратонки на Джордан, подложен единствено година по-рано. Също през 2021 година фланелка от дните му в Университета на Северна Каролина доближава 1,38 млн. $ на търг на Heritage Auctions в Ню Йорк. През идната година Sotheby's продава носена от Джордан тениска от откриващия мач на финалите на NBA през 1998 година за 10,1 млн. $.     Но тези невероятни цени отразяват и една по-голяма наклонност.     “Напливът от маратонки и тениски, идващи в аукционните къщи от висок клас, отразява по какъв начин светът на препродажбите се подмлади през последните години, като стигна оттатък колекционерите, носещи туид в търсене на Рембранд ”, написа WSJ.     Сега Sotheby's, Christie's и други аукциони компании оферират маратонки Nike и скейтбордове Supreme на цената на схема на Пикасо.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР