Ацтеките са били големи изобретатели. По рисунките и описанията на

...
Ацтеките са били големи изобретатели. По рисунките и описанията на
Коментари Харесай

Древните изобретения на ацтеките

Ацтеките са били огромни изобретатели. По рисунките и описанията на процеса на металолеене, непокътнати в някои ацтекски писмени документи, се вижда по какъв начин са работили античните металурзи и бижутери.

Те правели модели от специфичен тип глина и я покривали с тъничък пласт восък, върху който лепили още глина. При нагряването на формата восъкът се топял и в нея се образувала празнина, която с акуратност възпроизвеждала конфигурацията на моделите.

В тази празнина наливали разтопено злато или сребро и откакто металът изстивал, вадели готовото произведение от калъпа. Оставало единствено да полират готовото произведение.

Трудността в основаването на калъпи се състояла в това да се сътвори към восъка обвивка, която да издържи на горещината на разтопения метал. Но античните ацтеки били перфекционисти и успявали да се оправят с провокациите на занаята.

Ацтеките не съумели да изобретят писменост, само че били покрай това, защото пиктограмите им се употребявали освен за понятия, само че също по този начин и за избрани звукови съчетания.

При изчисленията си ацтеките употребявали 20-цифрена система. Числата до деветнадесет се изписвали като точки, а цифрата 20 – със знаме. В съкратения вид пет точки се заменяли с една чертичка. Те можели да умножават на втора и трета степен.

Ацтеките били фамозни с неповторимите си огледала, които създавали от добре обработена полирана платина. Все още не се знае по какъв начин са успявали да топят платината, защото тя се топи при температура над 1700 градуса.

Но може би най-известното откритие на ацтеките е шоколадът. В древността те се гощавали с напитка от какао, която символизира високото обществено състояние на този, който може да си разреши да я пие.

Преди европейското навлизане ацтеките употребявали какаото за приготвянето на специфична церемониална напитка, която се сервирала единствено на аристократите по време на тържествени церемонии. Зърната на какаото били употребявани също по този начин и като разменна монета.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР