Атопичният дерматит е изключително разпространено заболяване с различни прояви в

...
Атопичният дерматит е изключително разпространено заболяване с различни прояви в
Коментари Харесай

Доц. Жана Казанджиева: Атопичният дерматит има различни прояви и е силно разпространен

Атопичният дерматит е извънредно публикувано заболяване с разнообразни прояви в другите възрасти. Диагнозата не е лесна, тъй като деянията са разнообразни при другите хора. Това сподели за Българска телеграфна агенция доцент доктор Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически заболявания на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Александровска “. Днес е Световният ден за осведоменост за атопичния дерматит.

При по-малки деца с атопичен дерматит е присъщ обривът по бузите, които стават червени и грапави. При по-големи деца обрив има главно по гънките по тялото – задколенни и лакътни, разясни Казанджиева. При възрастните хора болестта може да обхване всяка част от тялото. Най-често това са гърбът, глезените, лицето, особено е и загрубяване на кожата към очите, сподели още тя. Заради другите прояви болестта е и мъчно за лекуване, изисква се самостоятелен метод за всеки пациент, акцентира Казанджиева.

Причини за появяването на болестта и лекуване

По думите на кожния лекар 20% от децата и от 5% до 8% от възрастните страдат от някаква форма на атопичен дерматит. За благополучие, множеството са по-леко наранени, само че има хора, които боледуват от доста тежки форми със засягане на 90% от кожата, добави Казанджиева.

Световните организации означават изключителна динамичност в периодичност на атопичния дерматит. По времето, когато започнах да се занимавам с дерматология, преди повече от 20 години, не повече от 10% от децата имаха това заболяване, разяснява експертът.

Замърсяване на въздуха, некачествена храна, животът в огромните градове се счита, че са главните аргументи за появяването на атопичния дерматит.

Д-р Казанджиева акцентира, че атопичният дерматит не е автоимунно заболяване, а се смята за имунно-медиирано възпалително заболяване. Има европейски инструкции по отношение на лекуването съгласно степента на заболяване. Леките форми се лекуват с емолиенти и невисок клас кортикостероиди, посочи Казанджиева. При приблизително до тежки форми се ползва фототерапия, както и систематична терапия, включваща биологични средства и други

Сърбеж и нарушаване на съня

За страдание, при атопичния дерматит пациентите от бебешка възраст до възрастни хора спят неприятно, това се дължи на непрекъснатия сърбеж, сподели експертът. „ Отдавна като мантра се повтаря изречението, че атопичният дерматит не е обривът, който сърби, а е сърбежът, който обрива “, разяснява Казанджиева.

Тя поучава пациенти с обриви по кожата да се съветват с кожен лекар.

По мотив Световния ден за осведомено за атопичния дерматит от Българския лекарски съюз (БЛС) означават, че това е най-разпространеното дерматологично заболяване, което води до съществени нарушавания в качеството на живот. От там показват, че 97% от пациентите са с тежка форма на атопичен дерматит, като 85% от тези с умерена форма имат нарушавания на съня. Според статистиката 86% изпитват сърбеж всеки ден. От БЛС акцентират, че над 50% от пациентите с атопичен дерматит са с понижена интензивност по време на работа.

От 10:30 ч. през днешния ден в постройката на БЛС в София ще се състои конференция във връзка Световния ден за осведоменост за атопичния дерматит.

В рамките на събитието ще бъдат показани данни за разпространяването на болестта в международен мащаб и у нас. Специалистите ще осведомят за клинична картина и симптоматиката на атопичния дерматит както и за новите благоприятни условия за лекуване у нас.

Световният ден за осведоменост за атопичния дерматит се отбелязва от 2018 година по самодейност на Европейската федерация на асоциациите на пациентите с алергии и болести на дихателните пътища (EFA) и Международния алианс на дерматологичните пациентски организации (GlobalSkin), сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

В България близо 200 хиляди души страдат от атопичен дерматит. През 2023 година всеки, който желае, може да се включи в акцията, като показа в обществените мрежи посредством хаштаг #IfYouOnlyKnew истории на деца и младежи, страдащи от болестта.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР