Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава,

Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, ...

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава.

Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, въпреки опита на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да прокара спорно предложение за алтернативен план на договора за името с Македония, пише Ставрос Папантониу в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Каменос отправи предложение за Балкански отбранителен съюз по време на срещата си в Държавния департамент на САЩ с помощник-държавния секретар по европейските и евразийски въпроси Уес Мичъл във вторник.
Лидерът на по-малкия коалиционен партньор обаче настоя, че не е застанал против правителствената линия, заявявайки че е обсъдил с „ приятели и съюзници едно алтернативно и реалистично решение“. Той добави, че не е имал намерение да взема независими от правителството решения.
Източници от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас взеха отношение към факта, че Каменос едностранно е поел инициативата да предложи алтернативен план, докато договорът за името с Македония е в процес на ратификация.
Освен това, неговите коментари се виждат като подривни на целта на правителството да насърчи ролята на Гърция като стълб на стабилност в региона, особено във време на политически катаклизъм в Македония, където премиерът Зоран Заев е въвлечен във вътрешна борба за спечелване на подкрепа за договора за името.
Още повече, правителствените представители смятат, че предложението на Каменос не е в една линия с „националната стратегия“ на Гърция, тъй като позволява на Македония да вярва, че има възможности за алтернативи, макар и споразумението, подписано край езерото Преспа през юни, да осигурява ключовото гръцко искане за промяна на името на балканската държава.
Разривът в коалицията беше още по-утежнен от факта, че Каменос, който яростно се противопоставя на споразумението, не е спазил договорката си с Ципрас да не всява смут по въпроса до месец март.
Според източници, Ципрас ще се срещне с Каменос, след връщането му от САЩ в неделя.
Гръцкият премиер се опита да вкара хумористична нотка в кризата, заявявайки пред журналисти в четвъртък, че има „ураган в САЩ, но той не се казва Панос, а Майкъл“.
Междувременно, лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че кризата в коалицията се отразява лошо върху страната.
„Във време, в което най-важното нещо за държавата трябва да бъде възстановяването на нейната легитимност във всяка област, правителството разиграва сцени като театрална група“, заяви Мицотакис в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Йонислав Дочев

Източник: focus-news.net