Атина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред местна

...
Атина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред местна
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Атина. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи в изявление пред локална телевизия, че продължава да има вяра, че е било огромна неточност да се признае македонския език и македонската еднаквост посредством Преспанския контракт, написа скопското издание „ Независен “ .

Мицотакис изяснява, че „ тези неточности не могат да бъдат излекувани “ и акцентира, че в този момент Гърция се стреми към положителни връзки със Северна Македония.

„ От момента, в който това се случи, имаме всички учредения да се стремим към допустимо най-хубави връзки със Северна Македония и най-много да разтеглим икономическото си въздействие. Защото сега Гърция още веднъж се трансформира в протагонист на енергийната карта на Балканите, освен в протичащото се в Гърция. Гърция е натурален източник на сила за Балканите и за Централна и Източна Европа и ние се стремим да се възползваме оптимално от ролята си “, сподели Мицотакис.

Той акцентира, че процесът на присъединение на страната към Европейския съюз би трябвало да стартира, тъй като посредством него Гърция „ ще има опция да упорства за използването на съглашението и да лекува всевъзможни недостатъци, доколкото разрешава правната рамка “.

Мицотакис споделя, че е изцяло склонен с възгледите за Преспанския контракт, изложени преди „ Нова Демокрация “ да пристигна на власт, като изясни, че би било доста елементарно и политически потребно за него, в случай че беше споделил преди изборите, че ще анулира съглашението.

„ Не го направих, тъй като съм сериозен политик и знам доста добре, че споразуменията не могат да се трансформират “, сподели гръцкият министър председател.

В изявление за гръцката телевизия „ Антена “, излъчено малко преди среднощ нощес, Мицотакис разгласи второ нарастване на минималната работна заплата в Гърция, изключи всякаква опция за въвеждане на карантина в страната, само че и всеки сюжет за осъществяване на предварителни парламентарни избори.
***
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич в четвъртък е приел водача на босненските сърби Милорад Додик във Вила „ Мир “ в Белград, където двамата са разискали обстановката в Босна и Херцеговина, написа белградската „ Политика “ .

Друга съществена тематика на разискванията са били глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Република Сръбска, което, съгласно Белград и Баня Лука, заплашва мира в Босна и Херцеговина.

Вучич ще се срещне със сърби от Косово по-късно в четвъртък, в президентството на Сърбия.
***
Вашингтон/Прищина. Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен прикани премиера на Косово Албин Курти да задълбочи съдействието за подсилване на върховенството на закона, отбрана на правата на малцинствата и реализиране на съглашение със Сърбия, което се концентрира върху взаимното признание, написа прищинското издание Koha Ditore .

Правителството на Косово разгласява в четвъртък вечерта писмо от Блинкен до Курти, в което той декларира, наред с други неща, че „ връзките сред Съединените щати и Косово се коренят в общи демократични полезности и ангажимент за суверенно и без значение Косово “.

В текста на писмото той натъртва на даването на леговище на афганистански жители, бягащи от Афганистан, и разполагането на членове на Косовските сили за сигурност към американската войска в Кувейт, като отбелязва, че това акцентира възходящите благоприятни условия на Косово да способства за световната сигурност.

„ Като другар и сътрудник на Косово, Съединените щати с неспокойствие чакат да работят с вас за цялостното използване на програмата на президента Джо Байдън за нашите връзки, в това число подсилване на върховенството на закона, отбрана на правата на малцинствата, поощряване на икономическия напредък и реализиране на дългоотлаганото съглашение сред Косово и Сърбия, което се концентрира върху взаимното признание “, се споделя в писмото.

Освен това секретарят Блинкен акцентира, че неразрешеният темперамент на връзките сред Косово и Сърбия „ остава съществена спънка за пълноправно участие и интеграция в европейските и евроатлантически институции, което е обща цел на Съединените щати и Косово “.

Съединените щати, сподели той, имат вяра, че договарянията с посредничеството на Европейски Съюз остават най-хубавият конгрес за договаряния за нормализиране сред Белград и Прищина и че Съединени американски щати координират тясно с сътрудниците си от Европейски Съюз.

„ Съединените щати разчитат на вашето персонално водачество за възобновяване на инерцията на процеса на разговор, като поддържат предходните задължения към вашата страна, след което предизвикват прозрачността, заобикалят дейности или изразителност, които биха могли да усилят напрежението, и „ се включват в договарянията с нужната централизация, креативност и неотложност “, се споделя в писмото.

Koha Ditore отразява писмото на Блинкен под заглавие „ Съединени американски щати желаят взаимни отстъпки от Косово и завършване на разговора с признание от Сърбия “.

Indeksonline акцентира, че Блинкен чака Курти да се концентрира върху съглашение за електрическа енергия в северната част на Косово и да реализира общи цели по въпроса за изчезналите лица.

В отговор на писмото на Блинкен, косовският министър председател Албин Курти съобщи, че няма самообладание да стартира взаимната работа със Съединени американски щати.

„ Косово е признателно на Съединените щати за техния ангажимент да възстановяват връзките сред Косово и Сърбия посредством правно обвързващо съглашение с крайната цел взаимно признание. Приветствам писмото на секретаря Блинкен и неговата поддръжка за нашите цели в региона на заетостта и правораздаването. Косово е признателно на Съединените щати за техния ангажимент за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия посредством правно обвързващо съглашение с крайната цел взаимно признание. Очаквам с неспокойствие да работим дружно “, написа Курти в обява в „ Туитър “.
***
Атина. Гърция ще увеличи минималната заплата за повторно по-късно тази година, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис в четвъртък, защото възходящата инфлация оказва въздействие върху приходите на потребителите, написа Kathimerini .

Правителството усили месечната брутна минимална заплата с към 2% на 663 евро от този месец.

Второ нарастване ще бъде въведено от 1 май, сподели Мицотакис пред телевизия Antenna.

„ Оценявам, че покачването на минималната работна заплата ще бъде доста, ще бъде доста по-високо от нарастването с 2% “, сподели Мицотакис.

Нарастващите световни енергийни разноски бяха главният мотор на инфлацията, която се форсира до 5,1% през декември, най-високото си равнище от 11 години, демонстрират данни на гръцката статистическа работа ELSTAT.

„ Смятаме, че това разстройване (с цените на енергията) ще бъде по-интензивно през първите три месеца на 2022 година, преди да отшуми “, сподели Мицотакис.

Правителството е похарчило към 1,35 милиарда евро за дотации, с цел да помогне на семействата и бизнеса с възходящите сметки за електрическа енергия и газ от септември. Миналата седмица той удължи финансовото облекчение до януари с спомагателни разноски от към 400 милиона евро.

Гърция удължи с една седмица рестриктивните мерки в заведенията за хранене и питейните заведения, с цел да помогне за ограничение на разновидността Омикрон, който господства в страната и беше главният мотор на повишаването на коронавирусните инфекции през последните седмици.

След рекордните 50 126 инфектирани с ковид за ден предходната седмица, страната регистрира 20 409 случая в четвъртък, с което общият брой на инфектираните доближи 1 612 869 от началото на пандемията през 2020 година

Мицотакис сподели, че е „ внимателен оптимист “ във връзка с пандемията, като се чака случаите да намалеят още през идващите седмици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР