Атина е под блокадата на тракторите днес. Тази вечер там

...
Атина е под блокадата на тракторите днес. Тази вечер там
Коментари Харесай

Атина е под блокада на тракторите на недоволните фермери

Атина е под блокадата на тракторите през днешния ден. Тази вечер там се организират огромни протестни манифестации на недоволните фермери. Демонстранти дойдоха в гръцката столица по суша и с фериботи от цялата страна. Блокирани са и доста пътища в Гърция.

Днес е огромният митинг, както тук го назовават - Гнева на тракторите. Това е протест на гръцките земеделци, които повече от месец са по пътищата и стачкуват. Трактори от разнообразни региони са пред Народното събрание, с десетки рейсове дойдоха земеделци от цялата страна, с фериботи, има представители от всички гръцки острови. На място са и синдикатите, както и опозицията.

Христос, фермер: " Миналата година беше пагубна за фермерите, не произведохме грозде, нито зехтин, произведохме малко памук, само че той беше изкупен на безценица. "

Първоначално започнаха някакви договаряния с аграрния министър, само че земеделците видяха, че от тези договаряния няма никакъв резултат. Последва среща с премиера Кириакос Мицотакис и бяха направени някакви отстъпки в интерес на фермерите, само че те споделиха, че това е капка в морето.

Исканията на фермерите на първо място са за таван от 7 евроцента за цената на тока на киловатчас, а държавното управление им понижи цената на 9 евроцента, което съгласно тях още веднъж е доста скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без Данък добавена стойност, желаят цялостно обезщетение на 100 % на вредите от естествени бедствия, тъй като държавното управление им даде незадоволително средства.

И нещо доста значимо във връзка с европейската политика - гръцките фермери споделиха, че желаят да се преразгледа общата селскостопанска политика на Европейски Съюз и да се защитят локалните производители по някакъв метод против тази евтина стока, която се внася от чужбина, а гръцката стока заради високите цени, налози и разноски не е конкурентоспособна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР