Атеросклерозата е едно от най-често срещаните заболявания. Коронарната болест е

...
Атеросклерозата е едно от най-често срещаните заболявания. Коронарната болест е
Коментари Харесай

Диета за изчистване на кръвоносните съдове

Атеросклерозата е едно от най-често срещаните болести. Коронарната болест е и причина номер 1 за гибел по целия свят – тя не просто покачва холестерола и запушва кръвоносните съдове, а и води до тежки и инвалидизращи последствия – инфаркт, мозъчен инсулт, белодробна емболия, тромбози, нарушава циркулацията, може да докара до гангрена на крайниците и даже да се стигне до ампутация в резултат на нарушен кръвоток. Затова предварителната защита е значима.

Основните фактори, водещи или влошаващи положението на кръвоносните ни съдове, са няколко – тютюнопушене, застоял метод на живот, неприятна диета.

Ако другите ви фактори са под надзор, то диетата е това, с което можете доста да подобрите положението си. Кои са храните, които държат артериите ви здрави и ги почистват от непотребните холестеролни плаки? Вижте най-хубавата диета за изчистване на кръвоносните съдове:

Авокадо

То оказва помощ за понижаване на равнищата на неприятния холестерол в кръвта – точно той се наслагва по вътрешните стени на съдовете ни и може да се откъсне и да докара до инфаркт или инсулт. То покачва равнищата на положителния холестерол; съдържа и калий, който потвърдено намалява кръвното налягане, а с това пази сърцето ни крепко. Авокадото съвършено замества мазните и висококалорични сосове; то е и съвършена добавка към салатата.

Броколи

 броколите са потребни за кръвоносните съдове

Те са суперхрана. Броколите са едни от зеленчуците, които са най-богати на протеини и фибри. И още – съдържат витамин К, който оказва помощ за вярната всмукване на калция. Без този витамин, минералът би се наслагвал по стените на артериите ни, водейки до калцификация и насърчаване на атеросклероза.

Риба

Особено потребни за сърцето са мазните риби – скумрия, сьомга, риба звук. Всички те са богати на Омега-3 мастни киселини, които потвърдено понижават равнищата на неприятния холестерол и на триглицеридите. Мастните киселини понижават и възпалението по стените на съдовете ни, като по този метод пречат на образуването на тромбози. Препоръчително е да консумирате мазна риба най-малко 2 пъти в седмицата.

Ядки

 ядките оказват помощ за филтриране на кръвоносните съдове

Подобно на рибата, те също съдържат мастни киселини. Препоръчително е да ги консумирате сурови. Освен мастни киселини, ядките съдържат и доста фибри, витамин Е и магнезий. Всички тези нутриенти са другари на сърцето ни.

Диня

В разгара на лятото динята е обичан плод. Освен всичко, тя е и доста потребна – тъй като е значим източник на аминокиселини, които оказват помощ на артериите ни и предотвратяват спазмите им. По този метод динята намалява кръвното налягане. И още – тя понижава натрупването на мазнини по тялото ни, изключително в региона на корема. През последните години лекари откриха, че точно огромната обиколка на талията е рисков фактор за развиването на съдови болести.

Други потребни храни са пълнозърнестите култури, спанакът, куркумата, зехтинът и всички зелени зеленчуци – авокадо, краставици, марули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР