Атанас Зафиров, Иван Иванов, Весела Лечева и Филип Попов информират

...
Атанас Зафиров, Иван Иванов, Весела Лечева и Филип Попов информират
Коментари Харесай

БСП бомбардира ГЕРБ с корупционни сигнали до прокуратурата


Атанас Зафиров, Иван Иванов, Весела Лечева и Филип Попов осведомят за корупционните сигнали против ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Българска социалистическа партия подгря идния избор на съмнение против държавното управление със закана да внесе идната седмица в прокуратурата пет сигнала за корупция, в които били намесени знакови лица от ГЕРБ, както и нарушавания в Министерството на защитата. Социалистите, чиито управнически мандати също не са били пример за антикорупция, желаят оставката на държавното управление поради несправяне с корупцията и " паралелната страна ".

По-рано тази седмица водачът им Корнелия Нинова притопли остарелия скандал със слабостите на осведомителната система за акцизите на Агенция " Митници " (БАЦИС). След хакерски офанзиви към основната за приходните администрации ИТ система през 2016 година по сигнал на държавните органи е предоставен отчет на ДАНС, който установи недостатъци, които разрешават източване на Данък добавена стойност и ощетяват съществено държавните доходи. Шефът на Агенция " Митници " Георги Костов рапортува през ноември м.г. пред депутатите, че тези недостатъци са били преодолени още през 2016 година

Българска социалистическа партия упорства, че не били взети ограничения за отбрана на митниците

На специфична конференция в неделя депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов обаче съобщи, че чакат отговори за какво не са взети ограничения за отбрана на системата.

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане, а от Българска социалистическа партия упорстват да се разсекрети и отчет на приходната организация по въпроса.

" От отчета на ДАНС е видно, че в случай че имам паролата за достъп до тази система , в този момент тук с посредством телефона си мога да изтрия три тира с цигари и ще изляза от тази зала милионер, без да има последици за мен. Това се случва към днешна дата и не е противодействано против него ", разгласи Иван Иванов.

ГЕРБ настояват, че всички рекомендации на ДАНС били изпълнени.

Според отчет на финансовия министър Владислав Горанов, до края на април тази година ще бъде построена и система за отбрана от злотворен код и пробиви в инфраструктурата на Агенция " Митници ". В понеделник Горанов ще бъде изслушан от две комисии в Народното събрание.

" Основният ни въпрос е за какво с изключение на двата отчета не е показано на депутатите и писмото на министър Владислав Горанов от януари 2018 година, в което той признава, че от 340 обекта единствено 40 са под надзор и Министерството на финансите не подхваща никакви дейности и няма ефикасност от отчетите на ДАНС. И към днешна дата по никакъв метод не е противодействано против това нерегламентирано влизане в системата ", съобщи Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Става дума за източване на държавния бюджет посредством неплащане на акцизи, Данък добавена стойност и мита, продължи той и попита за какво министър председателят Бойко Борисов до момента не е подхванал нищо.

Сигнали против кметове на ГЕРБ, против Цветанов и МО

Българска социалистическа партия също така обявиха, че внасят пет сигнала в прокуратурата. По думите на аления народен представител Атанас Зафиров, първият е един от знаковите кметове на ГЕРБ, кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Първата му работа е била да уволни 42-ма души и на тяхно място да назначи свои доближени.

Другият сигнал е против кмета на Тетевен – за безпринципни назначения без състезания, нарушение на правни правила, спор на ползи и други, продължи Зафиров. Следващата седмица ще продължим с внасяне на сигнали и за други сходни случаи в Шумен, Бургас, Септември и други, които имат общ знаменател ръководят се от хора на ГЕРБ, сподели той.

Българска социалистическа партия нападна и Министерството на защитата за нарушавания и злоупотреби в охранителната му компания МОБА. Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи дейности, само че, в противен случай, не стана нищо сходно, а единствено получихме смехотворно пояснение, сподели Зафиров. Те реализират търговия с оръжие без да имат лицензи – за това ще внесем също сигнал, закани се той. По думите му компанията " Партнер Консулт " в Дулово е евентуално обвързвана по адресна регистрация с компания на бащата на един от евродепутатите от ГЕРБ и ставало въпрос за публични поръчки за стотици хиляди левове.

Следващият сигнал касае зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, разгласи Зафиров. Социалистите питат от кое място, по какъв начин, по кое време и при какви условия Цветанов като министър на вътрешните работи познава лице, вътрешно за бандата за отвличания " Наглите ".

Покрай убийството на предприемача Петър Христов този месец стана известно, че той е оказал помощ за неочаквания пробив в следствието против " Наглите ", като е свързал проверяващите с Валентин Михайлов-Ихтиманския, който взе участие в някои от отвличанията и в защитата на част от жертвите им. Преди да приказва пред антимафиотите, обаче, Ихтиманския е имал среща в Министерство на вътрешните работи с тогавашния министър Цветанов.

Тази тематика касае морала и закона, разяснява Атанас Зафиров.

Вотът на съмнение постигнал първата си цел – самопризнание, че има корупция

По-рано в неделя съпартиецът му Георги Свиленски аказа пред БНР, че най-големият проблем на страната ни е корупцията. Откакто внесохме вота на съмнение, виждаме, че ръководещите признават, че в България има корупция, сподели той и заключи: " Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на огромно равнище, на високо равнище, което пречи на действието на страната...Те си признаха, че България е най-корумпираната страна. Хайде в този момент да забележим какви ограничения, какво направиха през тези 8 месеца, в случай че желаят и през трите държавни управления, с цел да спрем тази корупция, която удушава страната ".

Той напомни, че преди няколко месеца, 83% от бизнеса твърдеше, че е подложен на корупция, а 79% от публичните поръчки са нагласени.

ГЕРБ не желали е-управление, с цел да продължи корупцията

" Най-ефективната мярка за битката с корупцията е въвеждането на електронното ръководство. Изхарчени са 200 млн. лева, а резултатът от това е никакъв ", означи националният представител.

" Когато се вкара електронно управление- стопира корупцията, стопират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, с помощта на администрацията, която стои на гишетата ", добави той, обяснявайки за какво, съгласно Българска социалистическа партия, държавното управление нямало да вкара е-управление.

Цветанов: Нашето държавно управление за пръв прави действителна административна промяна

Електронното ръководство е един от акцентите в настоящия мандат и за първи път се приказва за действителна административна промяна, която да отстрани така наречен гише, да се спести време, да се ограничи корупцията и да станат по-прозрачни институциите, съобщи по този мотив Цветан Цветанов пред БНР.

Той акцентира, че ГЕРБ постоянно е поемал доста явен ангажимент във връзка с битката с проведената престъпност и корупцията: " Аз желая да бъдем малко по-градивни във всичко това, което вършим през последните седмици и месеци, и се надявам, че и във вота на съмнение ще можем да почистим всички тези спекулации, които се нанасят като неприятен имидж върху страната. Много сме задоволени, че председателството ще ни даде една друга опция, една друга оценка. Винаги, когато сме имали опция да имаме управнически мандат, ние сме били с доста ясна визия и с доста явен ангажимент, както в битката с проведената престъпност, по този начин също и против корупцията ".

Вотът на съмнение е неплатежоспособен

Според Цветанов вотът на съмнение е неплатежоспособен. Той съобщи, че ГЕРБ търсят решение на казуса с корупцията в страната посредством законодателството.

" Две години ръководство на Българска социалистическа партия с министър председател Орешарски ни доведоха до такава степен, че 2014 година, когато поехме страната, ние поехме страната, ние бяхме най-корумпираната страна – с 39% корупционен напън и 29% корупционно деяние. Само да напомня, че най-ниските равнища на корупционен напън и на корупция, тъкмо в интервала 2010 – 2011, когато фактически имахме ясната основа, ясната цел и ясните стъпки, с които би трябвало да се движим. В момента това, което се случи с този избор на съмнение, аз считам, че е много неплатежоспособен. ГЕРБ търси решение за битката с корупцията посредством законодателството. Ние сме уверени, че това е правилният път към ограничение на корупционните практики, още повече, че партията ни е образец за това по какъв начин се реагира бързо и безкомпромисно при потвърдени случаи на корупция ", сподели Цветанов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР