Атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби в Червено море

...
Атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби в Червено море
Коментари Харесай

Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд

Атаките на йеменските хуси против търговски кораби в Червено море не заплашват мирните им договаряния със Саудитска Арабия. Това съобщи основният договарящ на хусите Мохамед Абдулсалам, представен от " Ройтерс ".

Той упрекна войната на Израел в Газа за въвличането на Близкия изток в по-регионален спор.

Движениетото на хусите - обвързвана с Иран формация, която управлява огромна част от Йемен след съвсем десетилетие война против подкрепяна от Запада и водена от Саудитска Арабия коалиция, се обрисува като мощен покровител на палестинската ислямистка формация " Хамас " във войната ѝ против Израел.

Групировката нападна търговски кораби, за които твърди, че са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища, и e влизала в директна борба с американския флот в Червено море, изстрелвайки балистични ракети и бойни дронове против военните кораби на Съединени американски щати и Англия.

Абдулсалам обаче увери, че офанзивите в Червено море не са оказали въздействие върху мирния развой, който се организира със Саудитска Арабия с посредничеството на Оман и Организация на обединените нации.

" Това няма нищо общо със протичащото се в линията Газа, в случай че американците не желаят да накарат други страни в района да пазят Израел, което е различен въпрос ", означи той.

Съюзниците на Съединени американски щати от Персийския залив и арабските страни, измежду които и Саудитска Арабия, оказват напън върху Вашингтон за неотложно преустановяване на огъня в Газа, като предизвестяват, че това е единственият метод да се предотврати разпространяването на спора и отвън линията Газа.

Вашингтон твърди, че ще продължи да поддържа Израел и да подсигурява, че в никакъв случай няма да се повторят офанзивите на " Хамас " от 7 октомври против израелски градове, при които бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

" Този, който въвлича района в по-широка война, е този, който разрешава продължаването на експанзията и обсадата, която трае над 100 дни в линията Газа ", акцентира Абдулсалам.

Групировката се стреми да окаже напън върху израелците и американците за преустановяване на огъня, в това число повдигане на обсадата на Газа и прекосяване към мир и разговор, добави той.

Вчера Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изиска йеменските хуси неотложно да прекратят офанзивите си против кораби в Червено море и мълчешком поддържа ръководена от Съединени американски щати оперативна група, която пази плавателни съдове. Съветът обаче предизвести и за ескалиране на напрежението.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР