Атаката срещу журналиста Христо Грозев е свързана с факта, че

...
Атаката срещу журналиста Христо Грозев е свързана с факта, че
Коментари Харесай

Дипломатът Милен Керемедчиев: Не спрем ли да шикалкавим, ще ...

Атаката против журналиста Христо Грозев е обвързвана с обстоятелството, че Русия от време на време обновява описите си на хора, представляващи опасност за тяхната национална сигурност.

Така дипломатът и анализатор Милен Керемедчиев разяснява за " Марица " случая с вкарването с черен лист на проверяващия публицист Грозев, което разгласи Москва.   

България и български жители все по-често ще бъдат част от такива описи, защото Русия през последните месеци води целенасочена акция и нападна с хибридни средства българските институции. Бяхме оповестени за страна от неприятелския лист на Русия, бяхме упрекнати, че от наша територия е тръгнал камионът, взривил стратегическия Керченски мост към Крим. Т.е. офанзивата против Грозев не е първата на Русия към „ натовска “ България, както акцентират от Кремъл, показва анализаторът. 

Според него позицията ни в последните месеци по отношение на обстановката в Украйна, решението на Народно събрание да предоставим военна помощ на Киев, дава съображение на Москва да задейства хибридните си офанзиви против страната ни. 

Атаката против Грозев е обвързвана и с следствията му. Всички, без значение дали са български публицисти, или съветски опозиционни водачи, всички, които популяризират информация за така наречен специфична военна интервенция в Украйна, попадат под ударите на съветското правораздаване, споделя Керемедчиев.

Той не счита, че има директна опасност за живота на Грозев. Припомня,

че съветските служби не предизвестяват авансово, когато желаят да нападат цел отвън граница, каквито бяха опитите за отравяне против някогашния разузнавач Скрипал, срещу  българския оръжеен търговец Гебрев. 

Г-н Грозев би могъл да се тормози само да не бъде задържан и екстрадиран в Русия, предизвестява Керемедчиев. Това можело да се случи, в случай че той минава през територията на другарска за Русия страна, какъвто беше казусът с опозиционен беларуски публицист, който беше свален от борда на аероплан, партерен изключително в Минск при полет от Атина за Варшава. Подобна заплаха грози и Христо Грозев, който би трябвало да преценя маршрутите, през които минава, изключително през страни от някогашния Съветски съюз, споделя анализаторът.   

Реакцията на българската страна по случая беше доста закъсняла и  вяла. Дългите почивни дни у нас не са опрощение, че не беше формирана работна група по случая към Външното ни министерство или към Министерски съвет. Посланик Митрофанова можеше да бъде извикана по-рано за пояснение. Нормално е да реагираме доста по-остро, тъй като става въпрос освен за публицист, а и за български жител.  Трябваше да изпратим доста по-твърд и ранен отговор. Трябваше и посланикът ни в Москва да изиска пояснение от съветското външно министерство по случая. За следващ път се отнасяме прекомерно страхливо, когато споделяме с посланика на Руската федерация, е заключението на Милен Керемедчиев.  

Той не вижда нищо притеснително в това по какъв начин журналистът Грозев стига до нужната му информация, стига да прави известни до публиката значими за нея тематики и проблеми.

Трябва да сме наясно, че Русия е присъединила България от много време в листата на страните, които освен смята за вражески, само че и са обект на нейните медийни и хибридни офанзиви. Това ще продължава, съветските служби ще бъдат дейни на наша територия. Русия ще продължава осведомителната си офанзива към нас, тъй като демонстрираме все по-ясно, че сме предан член на НАТО и Европейски Съюз, счита Керемедчиев.  

Трудно ще излезем от съветското въздействие, до момента в който оставаме единствената страна от НАТО и Европейски Съюз, която засекретява изпращаната военна помощ към Украйна. Секретно беше и визитата на военния ни министър в Киев, което не прави нито една друга членка на ЕКС и НАТО.

Докато продължаваме да шикалкавим, да се преструваме, с цел да не гневим Москва, че не оказваме помощ на Украйна,  когато в действителност оказваме помощ, няма да излезем от неприятелския лист на Русия. Няма обаче да влезем и в листата на страните, които са другарски и оказват помощ в битката на украинския народ против Москва. 

Визитка

Милен Керемедчиев е  политик и посланик. Завършил е УНСС и New Indian School в Кувейт. Бил е зам.-министър на стопанската система и на външните работи и координатор на Пакта за непоклатимост за Югоизточна Европа, общоприет консул на България в Дубай. Вицепрезидент на консултантската компания „ Артон Капитал “.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР