Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети

...
Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети
Коментари Харесай

Геомагнитна буря ни връхлита днес, очакват се и полярни сияния

Aстрономите оповестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 11-12-ти ноември. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са разстройства в информационните мрежи и даже спиране на Интернета тук-там в Европа и Азия, а през нощта против 12-ти и над Съединени американски щати.
Прочетете още
Очакват се и полярния сияния, като съгласно прогнозите ще са забележими и на по-ниска географска височина, като страните, който ще следят сиянието са Германия, Полша, Дания и Скандинавските страни, както и Канада и северните щати на Съединени американски щати.

Припомняме, че предходната неделя в небето над България беше видяно полярно зарево, което е рядко събитие за нашите ширини. То е било предходник на мощна магнитна стихия. 

Магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ", написа Метео балканс. 

Причината за предстоящата магнитна стихия е отделената плазма от oгромна коронарнa дупка, която се образува на Слънцето. Коронарните дупки съставляват обособена област, която поражда вследствие на това, че магнитното поле на Слънцето стартира да се отваря и разрешава на слънчевия вятър да излезе.

На ултравиолетовите изображения наподобяват тъмни тъй като са релативно по-студени и плътни плазмени формирания в горещата и мощно разредена слънчева корона. По-хладната плазма, чийто състав е сходен на този в хромосферата. Това събитие може да се образува за ден и може да се задържи в короната в продължение на седмици или месеци.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР