Астрономите са съставили най-подробната карта на околностите на съществуващата черна

...
Астрономите са съставили най-подробната карта на околностите на съществуващата черна
Коментари Харесай

Учените отново претеглиха черната дупка в центъра на Млечния път

Астрономите са съставили най-подробната карта на покрайнините на съществуващата черна дупка в центъра на Млечния път – Стрелец А*. Благодарение на това учените са разкрили няколко нейни нови спътника, а също по този начин са изяснили нейната маса и дистанцията до този обект. Според новите калкулации тази черна дупка е 4,3 милиона пъти по-тежка от Слънцето и се намира на 27 хиляди светлинни години от Земята. Описанието на проучването е оповестено в научното списание AstronomyAstrophysics (1, 2).

Учените считат, че в центъра на хипотетично всички галактики във Вселената се намира една или няколко свръхмасивни черни дупки. Например в Млечния път това е Стрелец А* (Sagittarius A-star, в резюме Sgr A* ). Предположението, че тя съществува, е направено от астрономите при започване на 90-те години на ХХ век по въздействието върху орбитите на обектите наоколо до центъра на нашата вселена.
Двойка черни дупки са открити рекордно покрай Земята
Учените са разкрили две свръхмасивни черни дупки в галактиката NGC 7727 в съзвездие Водолей. Те се намират единствено на 1600 светлинни години...
Прочети повече
След това астрономите разкрили, че към Sgr A* се намират няколко десетки звезди и няколко огромни газови облака, които от време на време се сближават с черната дупка. За откриването на тези звезди и газови облаци през 2020 година беше връчена Нобелова премия по физика на Рейнхард Генцел и Андреа Гез, напомня ТАСС.
Черната дупка в центъра на Млечния път демонстрира интензивност
В новите публикации астрономите отпред с Генцел са описали заключенията от многогодишни наблюдения на центъра на нашата вселена, които са извършени с инструментите на обсерваториите VLTI и GRAVITY. Благодарение на това учените са разкрили нови звезди спътници на Sgr A* и са прецизирали незнайни по-рано свойства.

За разбор на данните от наблюденията Генцел и сътрудниците му създали логаритъм, който съпоставял изображения, получени по друго време, и проследявал по какъв начин се променяло ситуацията на обектите в покрайнините на Sgr A*. Благодарение на това астрономите пресметнали точните траектории на придвижване на звездите и определили на какво разстояние от черната дупка се намират.

По думите на откривателите, с помощта на резултатите от техните проучвания, към 20 пъти е усъвършенствано качеството на астрономическите карти на центъра на нашата вселена. В резултат учените разкрили няколко незнайни до момента спътника на свръхмасивната черна дупка, а също са прецизирали нейната маса и разстояние до Земята. По оценките на учените Sgr A* е към 4,297-4,31 млн. пъти по-тежка от Слънцето, а дистанцията сред нея и Земята е сред 26 967 и 27 025 светлинни години.
Млечният път ще погълне Магелановите облаци по-бързо, в сравнение с се смяташе Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път
Японски астрофизици описаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на е...
Прочети повече
Тези калкулации са посочили, че по едно и също време две звезди спътнички на черната дупка – S38 и S42 – ще се сближат на минимално разстояние до нея през идната година. Наблюденията на тези сближения ще оказват помощ на астрономите да ревизират някои от изчисленията на теорията на относителността с рекордно висока акуратност, надяват се Генцел и сътрудниците му.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР