Астрономите са получили изображения от космически кораби, които наблюдават Слънцето,

...
Астрономите са получили изображения от космически кораби, които наблюдават Слънцето,
Коментари Харесай

НАСА регистрира необичайно изхвърляне на плазма на Слънцето. Има ли заплаха за Земята?

Астрономите са получили изображения от галактически кораби, които следят Слънцето, което демонстрира зашеметяващо изхвърляне на коронална маса под формата на " пеперуда ", която разперва своите плазмени " крила ". Според учените това плазмено изхвърляне не е било ориентирано към Земята и е отлетяло към Меркурий.

Учените към този момент знаят, че интензивността на Слънцето в този момент се усилва и този развой ще продължи към година и половина, до момента в който доближи своя връх през лятото на 2025 г. След това интензивността ще стартира да понижава.

Следователно съвсем всеки ден галактически кораби записват изригвания на Слънцето, които могат да бъдат съпроводени от изхвърляния на плазма, известни като изхвърляния на коронална маса, пише Live Science. Друго голямо изхвърляне на плазма беше записано в петък, 10 март. Космическите кораби на НАСА съумяха да снимат зашеметяващи изображения на това събитие, което се случи от противоположната страна на Слънцето.
 изхвърляне на коронална маса, слънце, изригване, слънчево изригване Снимка: NASA
Изхвърлянето на коронарна маса изригва от слънчеви петна, които са специфични области на Слънцето, където линиите на магнитното поле се свързват и прекъсват. Резултатът е мощен изблик на сила или слънчево изригване, което от време на време е съпроводено от изхвърляне на големи плазмени потоци в космоса. Тези потоци се движат с милиони километри в час и могат да доближат до Земята, което води до геомагнитни стихии. Но този път плазменият поток беше ориентиран към Меркурий.

Според учените това изригване е било извънредно, защото е имало формата на " пеперуда ", която разперва своите плазмени " крила ". Повечето изхвърляния на коронална плазма наподобяват повече на пръстен, само че за какво този път беше друго, учените не знаят.

Според учените още в неделя, 12 март, изхвърляне на коронална маса е трябвало да доближи Меркурий, до момента в който пробие слабото му магнитно поле. Изследователите допускат, че известно време слънчевите частици ще кръжат към планетата, създавайки по този метод самобитна " атмосфера ".
 живак Снимка: NASA
Въпреки че по-силното магнитно поле на Земята може да издържи на ударите на плазмените потоци от Слънцето, те към момента могат да причинят появяването на мощни геомагнитни стихии на планетата. Много мощни геомагнитни стихии могат да нарушат магнитното поле на нашата планета толкоз доста, че даже спътници да паднат на Земята. Някои даже считат, че сходно събитие може да докара до изгубването на интернет. Но до момента не е имало толкоз мощни геомагнитни стихии през последните десетилетия, само че те могат да се появят в близко бъдеще.

Също в събота, 11 март, на Слънцето се случи друго изригване, само че този път поток от по този начин наречената тъмна плазма избяга от звездата. Това е записано и от устройства на НАСА.
 слънце, слънчево изригване, изхвърляне на плазма Снимка: NASA
Тъмната плазма не е специфичен тип слънчева плазма, тя е просто по-студена и не толкоз ярка. И тази плазма е по-плътна от газа в околната атмосфера на Слънцето.

Учените видяха и изхвърляне на коронална маса, само че към момента не знам дали е било ориентирано към Земята. Ако този поток въпреки всичко отлети към нашата планета, тогава той може да предизвика появяването на геомагнитна стихия още в понеделник, 13 март или вторник, 14 март.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР