Астрономите са открили нова звездна черна дупка в Млечния път

...
Астрономите са открили нова звездна черна дупка в Млечния път
Коментари Харесай

Откриха най-масивната известна досега черна дупка в Млечния път

Астрономите са разкрили нова звездна черна дупка в Млечния път - съгласно тях това е най-масивната известна до момента черна дупка в галактиката Млечен път. Това оповестиха от Европейската южна обсерватория (Есо), основана в Гархинг покрай Мюнхен.

Според Eso колосът, прочут като " Gaia BH3 ", има към 33 пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце. Откритите до момента звездни черни дупки в Млечния път мерят приблизително единствено 10 пъти масата на Слънцето, а най-голямата известна до момента - " Cygnus X-1 " - към 21 слънчеви маси. Звездните черни дупки се образуват от звезди.

" Никой не е очаквал да открие солидна черна дупка, която се крие наоколо и която е останала неоткрита до момента ", цитира Есо астронома Паскуале Пануцо от Парижката обсерватория. " Подобно изобретение се прави единствено един път в живота на откривателя ". На разстояние 2000 светлинни години явлението е доста покрай Земята. Светлинна година е дистанцията, което светлината изминава за една година - разстояние от 9,46 трилиона километра.

Учените са създали откритието, когато са проверявали наблюденията на европейската сонда " Гая " за издание на данни. Звездата сателит на черната дупка е била приведена в положение на колебателно придвижване от солидната си половинка, което е привлякло вниманието. Мисията " Gaia " на Европейската космическаагенция (Esa) има за цел да записва позициите, придвижванията, дистанциите и яркостта на съвсем два милиарда небесни тела.

Черните дупки са обекти с толкоз мощна гравитационна мощ, че даже светлината не може да се измъкне от тях. Те се образуват, когато огромни звезди с неведнъж по-голяма маса от тази на нашето Слънце се взривяват като свръхнови в края на своето битие.

Освен звездните черни дупки съществуват и свръхмасивни черни дупки, за които се допуска, че съществуват в центровете на множеството галактики. Тези черни дупки могат да имат милиарди пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце. Най-масивната в нашата вселена е " Стрелец А* " в центъра на Млечния път, която има към четири милиона пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Анализите на новото изобретение са оповестени в списание »Astronomy & Astrophysics«
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР