Астрономите проучвали данните, получени от сондата Касини през 2017 г.

...
Астрономите проучвали данните, получени от сондата Касини през 2017 г.
Коментари Харесай

Учени засякоха дъжд на Сатурн

Астрономите проучвали данните, получени от сондата " Касини " през 2017 година от пребиваването на галактическият уред сред атмосферата на Сатурн и вътрешните пръстени, когато се оказало, че многочислени микроскопични фрагменти падат от пръстените на планетата, образувайки самобитен дъжд, заяви Еурек Алерт.
Учените са съумели да проучват данни за 2 700 какпкови частици, уловени от сондата, в процеса на рухване в атмосферата на газовия колос. На борда на устройството има йоннонеутрален масспектрометър, който е разрешил да се дефинира химичния състав на уловеното вещество, съобщи БГНЕС.
Установено е, че всяка секунда Сатурн улавя няколко тона материя, множеството от които се състоят от замръзнала вода (95%) и молекулярен водород, предава 24СМИ. Освен това откривателите са разкрили и силикати (основният съставен елемент на скалистите астероиди), които се отсрочват върху повърхността на ледените тела в състава на пръстените. Открити са и следи от органични субстанции, в това число въглеводороди метан, пропан-бутан, амоняк, азот, въглероден окис и въглероден диоксид.
Основният снабдител на материя в атмосферата на Сатурн е пръстенът D, който играе съществена роля в образуването на химическия състав на атмосферата на газовата планета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР