Астрономите най-накрая потвърдиха статута на астероида 2020 XL5, открит през

...
Астрономите най-накрая потвърдиха статута на астероида 2020 XL5, открит през
Коментари Харесай

Земята си уловила още един астероид за компания

Астрономите най-сетне потвърдиха статута на метеорита 2020 XL5, открит през 2020 година, като втори земен троянски метеорит. Той е уловен от Земята преди 600 години и ще бъде с нашата планета още 4000 години. Статията е оповестена в списание Nature Communications.



Троянските метеорити са естествено " население " наоколо до точките на Лагранж L4 и L5 на системата Слънце-Земя, където равновесието на гравитационните и центробежните сили е стабилно. Те са в резонанс на приблизително придвижване 1:1 с планетата. В момента са открити повече от 7 хиляди троянски метеорита, принадлежащи на Юпитер, Нептун има 28, Марс има 9, а Уран и Венера имат единствено по един.

Отломка от Луната - най-близкият квазиспътник на Земята

Доскоро Земята имаше единствено един прочут троянски метеорит - 2010 TK7, открит през 2011 година Той е динамично постоянен едвам от четвърт милион години и затова най-вероятно преди този момент е бил уловен отнякъде като околоземен метеорит. Астероидът 2020 XL5 е открит от Pan-STARRS (Панорамен обзорен телескоп и система за бързо реагиране) на 12 декември 2020 година Следващите наблюдения през 2021 година разрешили на астрономите да предположат, че са изправени пред втория прочут земен троянец, само че нямало задоволително данни за дефинитивно решение.



Изображение: NASA/JPL-SSD / Public Domain

Екип от астрономи отпред с Тони Сантана-Рос от Университета на Барселона (Испания), оповестява, че е удостоверил статута на 2020 XL5 като втори земен троянски метеорит. Учените са употребявали данни от наблюдения от разнообразни наземни телескопи от 2012 до 2019 и от 2021 година, с цел да уточняват орбитата, да дефинират свойствата и да изследват стабилността на обекта в точка L4 от системата Слънце-Земя.

Това ли е неуловимата Планета Х?

Учените стигнали до извода, че 2020 XL5 не е бил със Земята от момента на нейното формиране, а е бил хванат преди към 600 години и ще бъде земен троянски сателит още 4 хиляди години, след което ще напусне Земята. Анализът на фотометричните данни е посочил, че метеоритът може да се отнася към вида С и да е мрачно тяло, съдържащо доста въглерод. Диаметърът му се прави оценка на 1,18 километра, безспорната звездна големина е 18,58, а албедото - 0,06.



Точки на Лагранж в системата Слънце-Земя. Изображение: NASA/WMAP Science Team

Изследователите също по този начин са открили, че и двата земни троянски метеорита са сложни цели за роботизираните проучвателен апарати, които започват от ниска земна или геостационарна преходна орбита. Но в тази ситуация с 2020 XL5 остава опцията за проучване от траектория на прехвръкване.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР