Астрономи успяха да надникнат в атмосферата на WASP-121b - екзопланета,

...
Астрономи успяха да надникнат в атмосферата на WASP-121b - екзопланета,
Коментари Харесай

Атмосферата на една от най-горещите екзопланети в галактиката е пълна с метали

Астрономи съумяха да надникнат в атмосферата на WASP-121b - екзопланета, намираща се на 850 светлинни години от нас, употребявайки светлината на звездата, към която орбитира. Това не е коя да е екзопланета, а една от най-горещите, на които в миналото сме се натъквали. Нещо повече – в атмосферата ѝ (под формата на газ) се срещат минимум седем разнообразни метала.

WASP-121b е самобитен парещ Юпитер. Това е по този начин, защото газовият колос е толкоз покрай своята звезда, че температурите на двата галактически обекта са съвсем сходни. Екзопланетата е открита за първи път през 2015-а. Нейната маса е 1.18 пъти по отношение на тази на Юпитер, а размерът ѝ – 1.81 пъти. WASP-121b прави една обиколка към своята звезда за едвам 1.27 дни.

Две години по-късно WASP-121b се трансформира в първата екзопланета, в чиято стратосфера бе открита вода, въпреки че поради високите температури, е малко евентуално да е обитаема.

Днес астрономите съумяха да изучат по-подробно атмосферата на екзопланетата и това, на което се натъкнаха, ги изненада. Температурите на WASP-121b варират сред 2500 и 3000 градуса по Целзий. На фона на това нейната атмосфера би трябвало да бъде доста по-проста, в сравнение с астрономите откриват в по-ранни изследвания – не би следвало да е допустимо образуването на комплицирани молекули при толкоз високи температури.

Тези по-ранни изследвания демонстрират, че молекулите съдържат редкия метал ванадий, а неналичието на исполин би могъл изясни спектъра в по-ранните наблюдения на атмосферата на WASP-121b.

„ Предишните изследвания се пробваха да обяснят тези комплицирани наблюдения с теории, които не ми се костваха надеждни – разяснява астрономът Дженс Хойджмекръс, от Бернския университет в Швейцария. – Оказва се обаче, че те са били верни. За моя изненада по време на наблюденията ние открихме ясни следи от ванадий. “

Да се надникне в атмосферата на дадена екзопланета не е лесна задача. Първо, е належащо въпросната екзопланета да мине сред нас и звездата. Това е и добър способ за откриването на сходни галактически обекти преди всичко – нужно е да се разпознаят доста бледите и регулярни спадове в слънчевата светлина, с цел да разберем, че нещо огромно се намира в нейната орбита.

За да изучим атмосферата обаче, би трябвало да следим за още по-бледи сигнали.

Докато екзопланетата минава пред звездата, част от звездната светлина прониква през атмосферата. В взаимозависимост от детайлите в нея, някои от дължините на вълните ще бъдат всмукани и усилени.

Както може и сами да предположите, сигналът не е изключително мощен, а разстройствата не са малко. Ето за какво като за начало астрономите се нуждаят от положителни шумоизолиращи принадлежности, които няма да унищожат данните, от които се нуждаем. Освен това сигналът би могъл да се усили благодарение на разнообразни техники – да вземем за пример като се вършат по повече от едно измервания на транзитите (WASP-121b има изключително къс орбитален интервал, което я прави подобаващ претендент за това).

В края на краищата учените откриват, че в атмосферата на екзопланетата има цялостен коктейл от метали – с изключение на ванадий, откриваме и желязо, хром, калций, натрий, магнезий и никел. Отново не са открити следи от исполин.

Планетите вид парещ Юпитер са извънредно мистериозни. Ето за какво анализът на техните атмосфери ще ни помогне да научим повече за тях самите. Не знаем за какво се намират толкоз покрай своите звезди, а с помощта на атмосферата им можем да разберем дали са се образували там или са мигрирали до тази позиция от по-далечна орбита.

Източник: Astronomy & Astrophysics.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР