Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна

...
Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна
Коментари Харесай

Нов вид експлозия регистрираха на повърхността на Слънцето

Астрономи са записали магнитна детонация на повърхността на слънцето, друга от всичко, което са виждали до момента. Въпреки че сходна детонация в началото е теоретизирана преди към 15 години, това е първото директно наблюдаване върху нея с помощта на обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА.

Новината за необикновеното събитие е оповестена в Astrophysical Journal.

Учените са станали очевидци на изригване на повърхността на Слънцето, изхвърляне на материал в слънчевата корона или горната атмосфера. Този изхвърлен материал е прочут като протуберанс. След това протуберансът е паднал назад към слънцето, само че се е сблъскал с линии на магнитното поле, което е основало невижданата магнитна детонация.

Разбирането на това събитие може да помогне на астрономите да научат повече за атмосферата на Слънцето, както и да предскажат галактическото време.

Това ново държание е наречено наложително свързване. То се задейства от изригване, породено от плазма или газ, които са изтласкани дружно с магнитните полета и ги принуждават да се свържат още веднъж.

Преди това учените са забелязали непринудено наново свързване сред Слънцето и Земята. Спонтанното наново свързване се случва единствено в обстановки, когато плазмата едва организира електрически ток.

Линиите на магнитното поле на Слънцето са невидими, само че те също се въздействат от супер нагрятите заредени частици плазма наоколо. От години учените се пробват да схванат за какво слънчевата корона в действителност е с милиони градуси по-гореща от самото Слънце. Соларната сонда на НАСА „ Паркър “ ревизира това, като сега тя компактно обикаля към Слънцето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР