Астрономи проследиха пътя на едни от най-мощните и далечни бързи

...
Астрономи проследиха пътя на едни от най-мощните и далечни бързи
Коментари Харесай

Учени проследиха мощен мистериозен радиосигнал на 8 милиарда светлинни години

Астрономи наблюдаваха пътя на едни от най-мощните и далечни бързи радиоизбухвания засичани в миналото. Учените доближиха до техния галактически дом  - рядка група от галактики, наподобяваща „ леке “, заяви Си Ен Ен.

Откритията може да оказват помощ за осветление на мистериозни феномени, свързани с черни дупки, детонации на свръхнови и така нататък

Интензивният сигнал, наименуван FRB 20220610A, е засечен за първи път на 10 юни 2022 година и е минал 8 милиарда светлинни години, с цел да доближи Земята. Светлинна година е дистанцията, което светлината изминава за една година, или 5,88 трилиона благи (9,46 трилиона километра).

Снимка: iStock

Бързите експлоадирания на радиочестоти, или FRB, са интензивни, милисекундни експлоадирания на радиовълни с незнаен генезис. Първият FRB е открит през 2007 година и от този момент са засечени стотици бързи галактически проблясъци, идващи от  отдалечени точки във Вселената.

Това е стъпка в посока отговор на един от най-големите въпроси - по какъв начин се е появила Вселената

Въпросното експлоадиране е траяло по-малко от милисекунда, само че е било четири пъти по-енергично от откритите преди този момент FRB. Според първичното изследване, оповестено през октомври, гърмежът е бил равностоен на енергийните излъчвания на Слънцето в продължение на 30 години.

Снимка: НАСА

Неочакваното изобретение може да хвърли повече светлина върху аргументите за мистериозните експлоадирания на радиовълни, които от години озадачават учените.

Сигналът е систематизиран като бързо радиоизбухване

Много FRB освобождават свръхярки радиовълни, които не престават най-вече няколко милисекунди, преди да изчезнат и това ги прави сложни за наблюдаване. Изследователите употребяват радиотелескопа Australian Square Kilometre Array Pathfinder в Западна Австралия и Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория в Чили, с цел да дефинират къде е зародил загадъчният гърмеж .

Снимка: НАСА

Наблюденията довеждат учените до гигантско небесно леке, за което в началото се счита, че е единична неправилна вселена или група от три взаимодействащи си галактики. Астрономите употребяват изображения от галактическия телескоп „ Хъбъл “, с цел да разкрият, че бързото експлоадиране е пристигнало от група от най-малко седем галактики, които са толкоз близо една до друга, че всички те биха могли да се поберат в Млечния път.

Снимка: НАСА

Според откривателите галактиките в групата наподобява си взаимодействат и даже може да са в развой на обединение, което може да е провокирало бързото експлоадиране на радиочестоти.

Взривът е бил 10 пъти по-ярък от всеки различен записана до момента

„ Взаимодействието сред галактиките би могло да провокира прояви на звездообразуване, което може да е обвързвано с експлоадирането. Бързите експлоадирания на радиочестоти значително са проследени до изолирани галактики, само че астрономите са ги разкрили и в кълбовидни купове, а в този момент и в компактна група “, сподели Алекса Гордън, докторант по астрономия в Колежа по изкуства и науки Уайнбърг на Северозападния университет.

Снимка: НАСА

От първичното им разкриване преди към две десетилетия до момента са открити близо 1000 бързи радио експлоадирания, само че астрономите към момента не са наясно какво ги предизвиква. Мнозина обаче са съгласни, че евентуално става дума за компактни обекти като черни дупки или неутронни звезди, плътни останки от експлодирали звезди. Според последните проучвания магнетарите, или мощно намагнетизираните звезди, може да са главната причина за бързите експлоадирания на радиочестоти.

Снимка: НАСА

Тя е сходна на Земята

Избухванията пътуват през Космоса в продължение на милиарди години и взаимодействат с галактически материал. Затова повече открития за бързите експлоадирания на радиочестоти биха могли да доведат и до разкрития за природата на Вселената.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР