Астрономи оповестиха откриването на най-голямата космическа експлозия, наблюдавана някога -

...
Астрономи оповестиха откриването на най-голямата космическа експлозия, наблюдавана някога -
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха най-голямата космическа експлозия

Астрономи оповестиха откриването на " най-голямата " галактическа детонация, следена в миналото - кълбо от сила, 100 пъти по-голямо от нашата Слънчева система, възпламенило се ненадейно преди три години , оповестяват Франс прес и Пи Ей мидиа/ДПА, базирайки се на обява в месечното издание на Кралското астрономическо сдружение. 

Експлозията е над 10 пъти по-ярка от всички известни свръхнови и три пъти по-ярка от най-яркото събитие на приливно опустошение , при което звезда попада в свръхмасивна черна дупка.

Според актуалното проучване детонацията е станала на разстояние съвсем осем милиарда светлинни години , когато Вселената е била на към шест милиарда години. 

Учените споделят, че въпреки да разполагат с пояснение за повода за явлението, са нужни спомагателни проучвания за изясняване на въпроса.   

Boom! Astronomers just watched the largest explosion in space rage for 3 years
— SPACE.com (@SPACEdotcom)

Експлозията, известна като AT2021lwx, не е най-ярката в историята. Титлата принадлежи на гама-изригването GRB221009A  - грамаден изблик на сила при колапс на звезда, засечено през октомври 2022 година и считано за " най-яркото на всички времена ".

Според водещия създател на проучването Филип Уайзман, астрофизик от университета на Саутхамптън, Англия, детонацията, може да се дефинира като " най-голямата ", защото за три години е освободила неимоверно повече сила от гама-изригването.

По думите на Уайзман детонацията AT2021lwx е плод на " инцидентно изобретение ". " Попаднахме на този обект инцидентно, защото той беше маркиран от нашия логаритъм за търсене, когато търсехме тип свръхнова. Повечето свръхнови и събития на приливно опустошение не престават единствено няколко месеца, преди да изчезнат. Нещо, което е било блестящо в продължение на две и повече години, незабавно се откроява като доста извънредно ", споделя ученият.

Експлозията е засечена автоматизирано през 2020 година от американската обсерватория " Zwicky Transient Facility " в Калифорния. Според Уайзман обаче засичането й остава неизползвано в базата данни на обсерваторията, преди учените да го виждат на идната година.

Прякото наблюдаване на явлението трансформира нещата. Анализът на светлината разрешава да се откри, че са били нужни осем милиарда години, с цел да доближи тя до телескопа

Boom! Scientists spot the biggest known explosion in the universe
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Астрономите към момента си задават въпроси за явлението. Възможно е да става дума за свръхнова - детонация на солидна звезда в края на живота й , само че яркостта в тази ситуация е 10 пъти по-голяма от предстоящата.

Друга опция е събитие на приливно опустошение, при което звездата се раздира от притегателните сили на черна дупка , до която се е доближила прекалено много. Експлозията  AT2021lwx обаче е три по-ярка, с цел да удостовери сходен сюжет.

Измерената бляскавост няма прочут еквивалент с изключение на тази на квазарите - галактики, приютяващи в сърцето си свръхмасивна черна дупка , която се " тъпче " с материя, излъчвайки феноменално количество светлина.

Светлината от квазарите обаче е трепкаща, до момента в който в този случай тя ненадейно е станала по-ярка преди три години. " Никога не сме следили сходно нещо. То като че ли се появи от нищото ", споделя ученият.

Екипът на Уайзман има концепция, разказана в изследването. Теорията на откривателите е, че великански облак от газ с размерите на 5000 слънца е в развой на усвояване от свръхмасивна черна дупка

Тъй като правилото на науката е, че " в никакъв случай няма сигурност ", екипът работи върху нови симулации, употребявайки данните, с цел да ревизира " безспорната меродавност " на своята доктрина.

Perhaps the biggest bang since that famously big one
— William Janes (@will_rtjanes)
Проблемът е, че се допуска, че свръхмасивните черни дупки се намират в центъра на галактиките, както и че тази в тази ситуация на AT2021lwx се чака да бъде с размерите на нашата вселена Млечен път.

Все още обаче никой не е разкрил вселена наоколо до следеното събитие . " Това е същинска мистерия ", споделя Филип Уайзман.

За учените остава задачата да претърсят небето и базите данни с небесни наблюдения за сходни събития, които биха помогнали за изясняването на детонацията.

С нови уреди, които ще бъдат пуснати в употреба през идващите няколко години, откривателите се надяват да открият повече събития като детонацията AT2021lwx и да научат повече за тях. " Може да се окаже, че тези събития, въпреки и извънредно редки, са толкоз енергични, че са основни процеси за това по какъв начин центровете на галактиките се трансформират с течение на времето ", споделя Уайзман. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР