Астрономи обявиха изненадващо откритие - бързият радио импулс, наречен FRB

...
Астрономи обявиха изненадващо откритие - бързият радио импулс, наречен FRB
Коментари Харесай

Мистериозните радиосигнали от космоса се повтарят

Астрономи оповестиха изненадващо изобретение - бързият радио подтик, наименуван FRB 121102, освен се повтаря - той се повтаря в незабравим цикъл.
Около 67 дни източникът на мистериозните сигнали от космоса е останал спокоен. След това, за към 90 дни, той се е събудил още веднъж, излъчвайки многократни милисекундни радиосигнали, преди още веднъж да замлъкне, а целият 157-дневен цикъл се повтаря.
 Астероид за малко не се разруши в Земята Астероид за малко не се разруши в Земята
Астероид с величина на джип мина на 2950 километра над Земята, което е най-близкото разстояние, на което друго небесно тяло преминав...
Бързите радио импулси от космоса обаче са извънредно загадъчни и нямаше гаранция, че цикълът ще продължи. Така че фактът, че източникът им още веднъж се е задействал в сходство с прогнозите, е много трогателен за учените.
Това допуска, че има забележителна изгода в наблюдението на известни източници на бързи радио импулси, само че също по този начин и в продължаващото наблюдаване на FRB 121102, с цел да се опитаме да разберем какво би могло да провокира явлението, предава БГНЕС.
Бързите радио импулси са лъчение на радиовълни, които са доста бързи, дълги единствено няколко милисекунди, идват от галактики на милиони до милиарди светлинни години. Но те също са извънредно мощни - в границите на тези милисекунди те могат да отделят толкоз сила, колкото стотици милиони слънца.
През множеството време импулсът е еднократен и повече не се задейства, което го прави неосъществим за прогнозиране и доста мъчно да бъде проследен. Експертите не знаят какво ги предизвиква, макар че последните доказателства насочват към вид неутронна звезда, наречена магнетар.
Но откакто бяха открити няколко повтарящи се радио импулса, това може да бъде един от ключовете, който да помогне най-малко отчасти да се позволи мистерията.
 НАСА търси античен живот на МАРС и приготвя кацането на хора там (ВИДЕО) НАСА търси античен живот на МАРС и приготвя кацането на хора там (ВИДЕО)
НАСА изстреля уред към Марс в търсене на доказателства за античен живот. Новият уред е с размерите на автомобил, оповестява " The Guard...
Преди техният цикъл да бъде открит от астронома от Университета в Манчестър Каустуб Раджваде и неговия екип, FRB 121102 към този момент беше прочут като най-активния бърз радио подтик до момента, излъчил няколко пъти от откриването си през 2012 година
Тъй като се повтаря, астрономите биха могли да следят интензивността му и да я проследят до галактиката - източник. Това беше първият радиочестотен подтик, локализиран до звездообразуващ район в Млечния път в галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от нас.
Откриването на честота в неговата активност - основаваща се на данни от пет години - може да сложи някои значими ограничавания върху това, което може да провокира импулсите.
Например, бинарни системи с висока маса в Млечния път - тези, които съдържат неутронни звезди - могат да имат орбитални интервали до стотици дни. Но има някои типове бинарни системи с доста по-кратки интервали - те могат да бъдат изключени за FRB 121102.
Екип, управителен от Мерилин Круз от Института за радиоастрономия „ Макс Планк “, откри 36 импулса от FRB 121102, употребявайки 100-метровия радиотелескоп Effelsberg сред септември 2017 година до юни 2020 година Съчетан с данните от проучванията на Раджаве, екипът изведе честота от 161 дни, се споделя в ново проучване, оповестено в arXiv.
 За повторно в историята: Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже За повторно в историята: Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже
Ултравиолетова светлина от избухнало бяло джудже беше засечена от астрономите едвам за повторно в историята на астрономията. Тя може да...
Този документ дава дати сред 9 юли и 14 октомври 2020 година за дейния интервал на източника.
Но Круз и нейният екип не са единствените, които търсят.
Екип, управителен от Пей Уанг от Националната обсерватория за астрономия в Китай, употребява телескоп с диафрагма от 500 метра, с цел да следи местоположението на FRB 121102 на няколко дати сред март и август 2020 година
Между средата на март и края на юли не са били открити никакви предавания. На 17 август обаче са засечени най-малко 12 импулса от FRB 121102. Предполага се, че източникът още веднъж е в дейна фаза. Според изчисленията на екипа на Уанг, дейната фаза би трябвало да завърши сред 31 август и 9 септември 2020 година
Ако FRB 121102 продължава да демонстрира интензивност след тези дати, това може да подсказва, че или периодичността не е действителна, или че някак се е развила, означават учените в обявата си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР