Астронавтите се възстановяват трудно от загубата на костна маса по

...
Астронавтите се възстановяват трудно от загубата на костна маса по
Коментари Харесай

След космически полет скелетът на астронавтите се възстановява трудно

Астронавтите се възвръщат мъчно от загубата на костна маса по време на галактически полет, даже година откакто са се върнали на земята, оповестиха Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Учени от института " Маккейг " към университета на Калгари в Канада са изследвали 17 астронавти на Международната галактическа станция (МКС) - 14 мъже и три дами преди полета им в космоса, при завръщането им на Земята, шест месеца след кацането и след още шест. Те са почнали работа през 2015 година

Предизвиканата от гравитацията костна недоразвитост в космоса, сходна на остеопорозата, от дълго време се учи от експертите. Астронавтите би трябвало да упражняват по няколко часа дневно, с цел да лимитират увреждането на опорно-двигателния уред. Малко е известно какъв брой време им е належащо, с цел да се възстановят след кацане.

Учените са създали сцинтиграфия на костите на пищяла (който понася съвсем цялото тегло на тялото) и лъчевата кост (предмишницата), с цел да оценят тяхната компактност и резистентност на строшаване. Изчислили са и резултата от физическите извършения в безтегловност и при завръщането на Земята.

Една година след полета при 16 астронавти е регистрирана непълна резорбция на пищяла, който е изгубил до 2% от костната си компактност спрямо интервала преди полета. Колкото по-дълъг е престоят в орбита (6-7 месеца), толкоз повече увреждания са нанесени на костната система. След 12 месеца девет от астронавтите не са се възстановили изцяло. Увреждането е сравнимо с десетилетие загуба на костна тъкан на Земята, в случай че не и повече.

" Освен това потвърждаваме, че архитектурата на костите е трайно изменена ", споделя доктор Стивън Бойд, съавтор на проучването, пред Агенция Франс Прес.

" Микрогравитацията е най-драстичното физическо безучастие, което съществува ", разяснява доктор Гиймет Гоклен-Кох, началник на отдела за галактическа медицина във френския Национален център за научни проучвания. " Дори и да спортувате по два часа дневно, през останалите 22 часа като че ли сте били в леглото ", прибавя лекарката, която не е взела участие в проучването.

От няколко години жителите на МКС разполагат с нова машина, създадена от НАСА - ARED (Advanced Resistive Exercise Device - Уред за тренировки с нараснала резистентност). Той оказва противодействие на тялото, сходно на гравитацията, позволявайки клякане, работа с бицепси, работа с корема...

" Трябва да се вършат повече такива извършения, с цел да бъде понижена загубата на костна маса ", споделя Стивън Бойд.

За бъдещите пилотирани полети до Марс - доста по-дълги от шест месеца, това е спънка, в допълнение към проблемите с галактическата радиация и психическото влияние на дългото затваряне в лимитирано пространство. " За екипажа няма да е елементарно да стъпи на марсианска повърхнина, когато дойде... Полетът е доста инвалидизиращ ", счита доктор Гоклен-Кох.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР