Астробиолози от Корнелския университет, САЩ, са открили нов начин за

...
Астробиолози от Корнелския университет, САЩ, са открили нов начин за
Коментари Харесай

Откриха начин за измерване на температурата на океаните на други планети

Астробиолози от Корнелския университет, Съединени американски щати, са разкрили нов метод за установяване на температурата на океаните на далечни планети въз основа на дебелината на ледените покривки на тези светове, написа научното списание на образователното заведение " Корнел кроникъл ". 

Наличните данни, показващи вариации в дебелината на леда, към този момент разрешават да се вършат прогнози за горната част на океана на сатурновата луна Енцелад. Планираното орбитално проучване на ледената обвивка на Европа от задача на НАСА се чака да направи същото за доста по-голямата юпитерова луна, търсейки отговор дали тя може да поддържа живот.

Изследователите допускат, че развой, наименуван " изпомпване на лед ", който те са следили под антарктическите ледени шелфове, евентуално образува долната част на ледените обвивки на Европа и Енцелад. Той би  трябвало да се следи и на Ганимед и Титан, огромните луни надлежно на Юпитер и Сатурн.

Данните демонстрират, че температурните диапазони, в които ледът и океанът си взаимодействат - значими райони, в които може да се обменят съставки за живот, могат да бъдат изчислени въз основа на наклона на ледената обвивка и измененията в точката на заледяване на водата при разнообразни налягания и соленост.

" Ако успеем да измерим смяната в дебелината на леда, ще можем да определим температурата на океаните, което към момента не може да се направи по различен метод, с изключение на посредством сондиране ", споделя Бритни Шмид от изследователския екип. " Това ни дава още един инструмент, посредством който да се опитаме да разберем по какъв начин действат тези океани. И да си отговорим на огромния въпрос дали нещо живее или може да живее в тях ".

През 2019 година, употребявайки отдалечено управлявания робот Айсфин, екипът на Шмид следи изпомпване на лед в цепнатина под ледения шелф Рос в Антарктида.

Картографирайки диапазоните на евентуалната дебелина на обвивката, налягането и солеността за океански светове с друга гравитация, откривателите са стигнали до извода, че взаимоотношенията на леда и океана на юпитеровата луна Европа може да са сходни на тези, следени под ледения шелф Рос.

Сондата " Касини " на НАСА генерира данни, задоволителни за прогнозиране на температурния диапазон за океана на Енцелад въз основа на наклона на ледената му обвивка от полюсите към екватора. 

Учените чакат, че на спътника на Сатурн изпомпването на леда ще бъде едва, до момента в който на по-голямата луна Европа то ще работи бързо, с цел да изглади и изравни основата на ледената обвивка, предава Българска телеграфна агенция.

Астробиолозите считат, че информацията за температурата на водата на други светове ще им разреши да оценят опцията за обитаемост на техните океани.

Според учените работата им демонстрира също по какъв начин проучванията на климатичните промени на Земята могат да бъдат от изгода и за планетарната просвета.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР