Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж

...
Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж
Коментари Харесай

Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация?

Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята един път на 100 милиона години, съобщи Игор Бакарас, началник на информационно-аналитичния център за обезпечаване на сигурността на галактическите действия в околоземното пространство в основния теоретичен институт на " Роскосмос ".
Според една от хипотезите, изгубването на динозаврите като тип преди 65 милиона години е породена от паднал метеорит или комета. Падналият обект е оставил зад 300-километровия кратер Чиксулуб на дъното на морето край крайбрежията на Южно Мексико. Според учените небесното тяло, паднало на планетата, е било с размери 10 километра, показва БГНЕС.
" Сблъсък със Земята на небесно тяло с размери към 10 километра и кадърен да унищожи човешката цивилизация може да се случи към един път на 100 милиона години. В цялата история на съществуването на актуалния човек (около 100 000 години) не е имало такива конфликти ", сподели Бакарас.
Падането на метеорит с диаметър един километър може да докара до световна злополука. В този случай радиусът на кратера на мястото на удара ще бъде към 20 километра. " Събития с подобен мащаб се случват почти един път на всеки милион години ", споделя ученият.
Астероиди с диаметър 100 метра са способни да причинят районно заличаване на сушата (радиусът на кратера е към 2 километра) или да причинят цунами при положение на рухване в океана. Събития с подобен мащаб се случват почти на всеки 3 000 години.
В същото време Бакарас отбелязва, че диаметрите на множеството небесни тела и параметрите на орбитите им не са тъкмо известни. " Тези стойности се прецизират при всеки полет на следени обекти наоколо до Земята. Затова постоянно се случва метеорит, който в началото е бил считан за рисков, след това да минава в категорията на безвреден ", споделя ученият.
До началото на 2019 година са известни 18 000 рискови галактически обекта в Слънчевата система, от които 99% са метеорити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР