Аспаруховият мост и индустриалните зони приемам като лична кауза, каза

...
Аспаруховият мост и индустриалните зони приемам като лична кауза, каза
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Бюджет 2024 е бюджет на ускорението с фокус върху образованието и децата

Аспаруховият мост и индустриалните зони одобрявам като персонална идея, сподели кметът по време на публичното разискване на проектобюджета на Варна
100 млн. лева са обезпечени по програмата на МФ за общински планове, 56,5 млн. лева – по европейски и национални стратегии

Бюджет 2024 дава отговор на нашата философия – той е бюджет на ускорението с фокус върху образованието и децата. Спряхме течове с над 300 % завишение на пазарните цени и спестеното насочихме към политики, свързани с хората – младежите, образованието, културата, спорта и обществената сфера. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на обществото разискване, което се организира през днешния ден в постройката на общината. В него участваха всички заместник-кметове - по бюджета Христо Рафаилов, по правните въпроси - Диан Иванов, по образованието и спорта - Павел Попов, по опазване на здравето и обществените действия - Снежана Апостолова и по сигурността – Илия Коев.

Коцев уточни, че в общината е наследил остарял бюджет от 2023 година, по който има стартирани процедури и контракти, които не могат да се прекратят, само че акцентът ще е върху контрола на периодите и качеството. Въпреки това, бюджетът е по този начин структуриран, че да спрем разхищенията, сподели кметът. По думите му, бюджетът е реален, а не е избирателен като предходната година. За образец той уточни, че през 2023 година в финансовата стратегия са заложени  227 млн. лева, а действителното осъществяване е едвам 75 млн. лева – едвам 37 % от заложените пари. Сега сме планували реалистични стратегия от 160 млн. лева, което съставлява към 7-8 % осъществяване над усвоеното предходната година, разясни той.

Кметът посочи, че тази година в бюджета има доста спомагателни доходи. 100 млн. лева са обезпечени от Инвестиционната стратегия на Министерството на финансите за общински планове. Те са свързани с градска среда - паркове, улици, паркинги, озеленяване и спортна инфраструктура, културни обекти, естетизация на площта към „ Дупката “ - неща, за които общината е била упреквана през последните години.   

56,5 млн. са средствата, които Община Варна ще получи по европейски и национални планове, от тях над 25,1 млн. - по програмата на Министерството на образованието и науката и към 20 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност, изясни Коцев, като посочи, че кандидатстване ще има и занапред през годината.

Има няколко значими плана, които одобрявам като персонална идея – това са Аспаруховият мост и индустриалните зони. Имам увещание от министъра на районното развиване и благоустройството, че ще подпишем съглашение за главен ремонт с Агенция „ Пътна инфраструктура “ за над 100 млн. лева, сподели кметът. Той добави, че индустриалните зони биха привлекли български и непознати вложители. Коцев разясни, че с министъра на стопанската система са прегледани три терена, подобаващи за индустриални зони в и до Варна. Той напомни, че Община Варна в предходното си ръководство е пропуснала да кандидатства по програмата на Министерството на нововъведенията и растежа за развиване на индустриалните зони, финансирана по Плана за възобновяване, което по думите му, е огромен пропуск. За 2024 година сме заложили 2 млн. лева за довеждаща инфраструктура до две от новите зони, с цел да започва процеса на облагородяването им.  

Има политики като непорочност, превоз и осветяване, които не се вземат решение единствено с пари. Водим договаряния с фирмите-изпълнители, които сме наследили по пътната инфраструктура, чистотата и осветлението за възстановяване на услугите и качеството, сподели още Коцев.

Той добави още, че образованието е приоритет и 37% от разходната част е обвързвана имено с това, като в съпоставяне предходната година са били по-малко - 32%. Бюджетът може да се претърпи актуализация и аз ще се веселя да чуя мнението на хората, сподели кметът. 

Прилагаме транспарантен метод на показване на информацията с необятна обхватен метод на информиране. В съпоставяне с другите общини сме доста по-детайлни, сподели по време на публично разискване и заместник-кметът Христо Рафаилов. По негови данни, макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 година възлиза на 707,7 млн. лева Приходите от делегирани държавни действия са в размер на 338,6 млн. лева, а от локални действия – 369,1 млн. лева. От локалните доходи – 118,8 са от имуществени и други налози, а 109,7 млн. лева – неданъчните доходи.

При разходната част, с максимален условен дял в бюджета е функционалност „ Образование “ – 37 %, което е 263,4 млн. лева Средствата ще се влагат в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебни заведения, детски градини и ясли, в основаване на съвременна материално-техническа база за обучение и кариерно развиване на учителите. Заложено е и нарастване с най-малко 8,4% на заплатите на педагогическите експерти и съизмеримо с това - на заплатите на непедагогическия личен състав от 01.01.2024 г. 

Установихме едва събиране на дължимите санкции и наказания към общината и ще подобрим тези индикатори, сподели още Рафаилов. Той уточни, че приходите и приходи от благосъстоятелност са 46,5 млн. лева, от такси битови боклуци - 41,5 млн. лева, а от такса за владение на куче - 86 хиляди лева Искаме да сложим ново начало във функционалност „ Здравеопазване “. За 2024 година парите са 38,8 млн. лева което е 5 % нарастване по отношение на 2023 година и 29 % нарастване по отношение на 2022 година, сподели още Рафаилов. За обществено подкрепяне и грижи са заложени 40,3 млн. лева, за култура  и спорт – 25,8 млн. лева, за защита и сигурност - 8,1 млн. лева 205 млн. лева е финансовата стратегия на Община Варна за 2024 година От сумата 160 млн. лева са средства на Община Варна, а останалите 45 млн. лева са от еврофинансиране.

Гражданите зададоха въпроси свързани с градската среда, спорта, културата, обществените действия, опазването на здравето, градския превоз и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР