Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) счита за правилно решението

...
Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) счита за правилно решението
Коментари Харесай

Бързите кредити остават без кредитна ваканция

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) смята за вярно решението на Европейския банков орган (ЕБО) и Българска народна банка мораториумът върху заплащанията по заеми по отношение на COVID-19 да не се отнася за бранша на бързите заеми.

Това разяснява юрист Николай Цветанов, ръководител на АОНК.

Бързите потребителски заеми са изключени от мярката, гласувана от  (ЕБО) и призната с решение на Българската национална банка (БНБ) на 3 април 2020 година Указанията на ЕБО и Българска народна банка за промени в графика на заплащанията в границите на изключителното състояние се отнасят само за комерсиалните банки.

" Повечето заеми, които членовете на АОНК дават, са едномесечни. Връщането на един заем дава опция сумата да бъде отпусната наново на различен нуждаещ се да получи бърз заем. В случай на мораториум за сектора, това значи да се отпускат финансови средства гратис, без ангажимент за навременно връщане и надлежно опция за следващо потребление на същата тази сума в интерес на различен клиент.

По този метод ще бъде незабавно изтеглен целият капитал на финансовите институции и те няма да могат да правят активността си. Заради тази специфичност на бързото кредитиране мораториумът не може да бъде прибавен към активността на компаниите за бързи заеми, след първата “вълна “ на отпуснати средства те просто няма да имат задоволителен запас да финансират всеки идващ искащ, още веднъж гратис и безсрочно “, изясни юрист Николай Цветанов, ръководител на асоциацията.

От АОНК предвиждат също по този начин засилено търсене на бързи потребителски заеми в интервала на икономическата рецесия. В невижданата спешна обстановка тегленето на бърз заем ще бъде един от наличните финансови принадлежности за справяне с неотложни потребности като да вземем за пример битовите сметки всеки месец.

„ Асоциацията сплотява компании, които се придържат към транспарантни етични и бизнес стандарти, и нееднократно е разяснявала използването на положителни европейски практики, свързани с кредитиране от небанкови финансови институции. Ние ще продължим да сме разполагаем на потребителите в тази сложна за всички обстановка “, сподели още Николай Цветанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР