Асоциацията свободен енергиен пазар подкрепя спешна среща между всички заинтересовани

...
Асоциацията свободен енергиен пазар подкрепя спешна среща между всички заинтересовани
Коментари Харесай

Напрежението на пазара на ток се засилва

Асоциацията свободен енергиен пазар поддържа незабавна среща сред всички заинтригувани страни на пазара на електрическа енергия - Министерството на енергетиката, БЕХ, енергийния регулатор КЕВР, Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), работодателски и потребителски организации, с цел да се откри градивно решение на " създалата се обстановка ". Това написа в намерено писмо до премиера Бойко Борисов. Отбелязва се, че при извършените към този момент полемики не са реализирани " нужните резултати ".

Под " създалата се обстановка " от асоциацията имат поради това, че пазарът на електрическа енергия има потребност от сигурност на доставките и финансово гарантиране на покупко-продажбите в кратковременен и дълготраен проект.

Предвид доминантното състояние на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електрическа енергия могат да бъдат обезпечени само от държавните производители, се показва в писмото. Според него по незнайни аргументи е основан недостиг във връзка с дълготрайното предложение от страна на държавните производители на електрическа енергия, което слага в неспособност да се извършват подписани покупко-продажби с крайни консуматори.

Резултатът от това еq че част от търговците на електрическа енергия се отдръпнаха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят настоящи контракти. От своя страна потребителите реагират на драстичнотото повишаване, с което е застрашено тяхното икономическо богатство и се оповестиха срещу, изяснява асоциацията си в писмото.

Един от образците за изключване от пазара на ток е на търговеца " Фючър енерджи " (който взаимно с индийска компания се канеше да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - бел. ред.). Тъкмо този случай сподели, че част от електрическата енергия у нас не се продава свободно и в избрани моменти се основава неестествен дефицит. Това накара Асоциацията на работодателските организации да призове за дотъкмяване на либерализацията на енергийния пазар като разгласи, че свободният пазар на ток не е напълно транспарантен.

В резултат незабавно бяха препоръчани и признати на първо четене в енергийната комисия законови промени. С тях се вкарва задължението всички покупко-продажби с електрическа сила, в това число и от възобновими източници с обща конфигурирана мощ от над 5MW, да се реализират на борсата. По този метод производителите на ток към този момент няма да могат да пласират електрическа енергия на свободния пазар посредством лични търгове.

Оценката на Асоциацията свободен енергиен пазар е, че тези предлагани промени, са довели до напрежение сред страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електрическа енергия у нас.

Вчера от друга организация - Българската федерация на индустриалните енергийни потребители, разясниха пред държавното радио, че снабдители на електрическа енергия за стопанските консуматори готвят фрапантно и спекулативно постъпване на тока сред 50 и 90 % от идната година.

Председателят на асоциацията Константин Стаменов уточни, че няма никакви аргументи и пояснения за предлаганото то търговците на ток повишаване.

" Нито е спрял някой огромен производител на електрическа енергия - което приказва, че става въпрос за спекулативно повишаване ", уточни Стаменов. Посочва, че от членове на Камарата по машиностроене се изисква да подпишат анекс към досегашните си контракти, с който от 1 януари 2018 година да се вдигне цената със 100 лева за мегаватчас.

Предприятията са изправени пред неестествен недостиг – няма електрическа енергия, с изключение на на високи цени, съобщи още той. Явлението е необяснимо, защото товарът в системата е непрекъснат и няма регистрирана свръхконсумация и свръхтърсене, а износът за чужбина е намалял, изясни той и на собствен ред настоя за среща с енергийния министър и премиера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР