Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБРБ) призовава да

...
Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБРБ) призовава да
Коментари Харесай

Университетските болници: Обвиненията към Майчин дом са вредни

Асоциацията на университетските лечебни заведения в Република България (АУБРБ) приканва да се спре с общественото уронване на престижа на лечебните заведения и техните управления, в частност на университетската болница СБАЛАГ " Майчин дом " и изпълнителният шеф проф. доктор Иван Костов, дм.

Позицията на Асоциацията идва по молба на болничното заведение за поддръжка и мнение във връзка Според управлението на болничното заведение се води " гневна, недостойна акция от няколко лекари като най-изявени са лекар Алън Начев и лекар Елена Георгиева ". Компроматите и лъжите им целят промяна на управлението на " Майчин дом ", акцентира екипът на болничното заведение.

В тази връзка от Асоциацията на университетските лечебни заведения в Република България акцентират, че от месеци наблюдават целенасочени акции против редица академични лечебни заведения в страната и тяхното управление.

В позицията се показва, че СБАЛАГ " Майчин Дом " е знак на академизма в медицината, като най-старата АГ болница в страната. От Асоциацията са обезпокоени още от обстоятелството, че избрани лица разрушават имиджа на институцията и нейното управление.

Отбелязват, че на вчерашния брифинг в " Майчин Дом " всички хабилитирани завеждащи клиники лекари, ръководители на отделения, както и завеждащите катедри са подкрепили шефа на болничното заведение проф. доктор Иван Костов, дм.
 Лекари зоват
Лекари зоват " Майчин дом " да не се трансформира от реликва в пустиня

Медиците недоволстват, че облагата на шефа е в пъти повече от тази на болничното заведение

От АУБРБ упорстват да се спре общественото уронване на престижа на лечебните заведения и техните управления, защото обезпечаването на спокойна среда е значимо за сполучливата лечебна, просветителна и научна активност на лечебните заведения.

Освен това акцентират, че с недоказани внушения и обвинявания се нанася щета освен на лекарското съсловие, само че и на жителите на България, които разчитат да получават качествена здравна помощ, само че стартират да изпитват съмнение в цялата здравна система.

По отношение на съответните обвинявания към университетска болница " Майчин дом " от АУБРБ прецизират следното:
Директорите и шефовете на лечебните заведения в Република България се избират за избран период, по избран в специфичните закони ред. Всеки, който желае и дава отговор на критериите, може да се кандидатира, и в случай че бъде определен, да ръководи и съставлява лечебно заведение. Нито един директор/управител/ не си дефинира заплатата. Тя се дефинира за частните лечебни заведения от притежателя, а за държавните и общинските такива по реда, очакван в Закона за обществените предприятия и правилника за неговото използване. В университетските лечебни заведения на Република България работят водещи лекари, учени и преподаватели, които дружно със студентите и специализантите в медицинските университети са най-големият капитал и капацитет на българското опазване на здравето. Никой не може да лиши краткотрайно определените лекари на управнически позиции в лечебните заведения от правото да практикуват своята специалност. Никой няма право да забрани на българския пациент да избере кой, по кое време и по какъв начин да го лекува.  Кадрова рокада изкара медици от
Кадрова рокада изкара медици от " Майчин дом " на митинг

Лекари от клиниката по реанимация желаят досегашния си началник

В умозаключение от Асоциацията на университетските лечебни заведения в Република България молят обществото да не се занимава с дребнотемие, а да се концентрира върху решаването на залегналите проблеми и провокации.

" Спорните въпроси не се вземат решение с доноси и изявления, в които не се отразява по едно и също време и позицията на засегнатата страна, а по планувания в закона ред ". Последната дума има способният съд с влезнало в действие правосъдно решение по отношение на виновността, или неналичието на такава у който и да било, напомнят от Асоциацията.

Отвореното писмо на АУБРБ е изпратено към премиера Николай Денков, здравния министър Христо Хинков, министърът на образованието Галин Цоков, ръководителят на комисията по опазването на здравето в Народно събрание проф. доктор Костадин Ангелов, ръководителят на комисията по образованието и науката в Народно събрание Красимир Вълчев, както и към медиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР