Асоциацията на работодателите в България за пореден път отправи упрек

...
Асоциацията на работодателите в България за пореден път отправи упрек
Коментари Харесай

Работодатели смятат, че чрез търг за зелен ток НЕК изкривява свободния пазар

Асоциацията на работодателите в България за следващ път насочи укор и рекомендации към страната поради открити проблеми на пазара на ток. Този път става дума за търг за продажба на ток от страна на държавната компания НЕК, за който организацията подозира, че е създаден от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт.

От началото на юли създадената от тези централи електрическа енергия наложително трябваше да се търгува на борсата, само че поради забавянето при приемането на текстовете срокът бе изместен на 1 октомври.

Срокът на доставка, както и оповестените от продавача отклонения дават учредения да предположим, че това е електрическа енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт, написа в писмото си асоциацията, в която членуват Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), (АИКБ), (БСК) и (БТПП). " Като приветстваме решението тази електрическа енергия да бъде осъществена на свободен пазар, показваме противоречие с метода, по който планирате това ", пишат работодателите.

Становището им е, че такова огромно количество (потенциално над 390 МВт) при заложената стъпка от 98 МВт и опциите за застраховане на бъдещи заплащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, защото ще бъде купено от единствен покупател. При актуалните компликации в генерацията на електрическа енергия от въглища и скъпите емисионни квоти, в случай че и в допълнение се основат условия за централизация, респективно следено лимитирано предложение, пазарът ще изпитва продължителен дефицит на електрическа енергия, а цените биха били елементарно манипулируеми, показват работодателите.

Напомнят, че таман с цел да се избегнат сходни опасности, Народното събрание одобри законодателни промени, задължаващи генерираната от тези централи електрическа енергия също да се продава на борсата. Заради отлагането на периода за търговия с тока от тези мощности за 1 октомври, до тогава НЕК ще се разпорежда с тази електрическа енергия.

" Предвид всичко гореизложено, разумно, рационално и пазарно съответно е НЕК ЕАД да продава електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт, напълно на борсовия сегмент " Пазар ден напред ", се показва в позицията на асоциацията.

Припомняме, че точно това е и сегментът, приет от Европейска комисия и българското законодателство за установяване на референтна пазарна цена за минали интервали. В допълнение, в случай че НЕК ЕАД съответно структурира пакетни краткосрочни артикули – като седмични пикови артикули към 5МВт (следвайки, примерно, профила на дребните фотоволтаични инсталации), артикули с разнообразни (+) отклонения и така нататък, дребни размери (кумулативно до 15-20%) могат да бъдат предлагани и на платформата за двустранно договаряне. Така ще се избегнат опциите за пазарни операции, на каквито сме били неведнъж очевидци, показват членовете на асоциацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР