Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна към

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна към
Коментари Харесай

Работодателите искат вето на разширяването на правомощията на омбудсмана

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна към президента Румен Радев с искане да упражни правото си на несъгласие върху признатите на 22 февруари 2018 година промени в Закона за омбудсмана с вносител Министерския съвет.

Съгласно измененията (чл. 2, алинея 2 от ЗО), пълномощията на Омбудсмана се уголемяват, като обгръщат и опция за интервенция в разногласия сред жители и други частни субекти – търговци, цивилен организации и обособени жители .

Според АОБР по този метод се трансформира философията на закона, който лимитира функционалностите на Омбудсмана до отбрана на самостоятелни права на жители, свързани с неточности и други дефекти от страна на административните органи.

„ Правомощията на омбудсмана се свързват единствено с накърнени от държавните и общински органи цивилен права и това не е инцидентно, защото по правосъден ред могат да се апелират единствено стеснен брой актове на администрацията. В тази сфера омбудсманът се явява поръчител за цялостна отбрана на жителите от действия/бездействия на администрацията. Цялата тази философия е превратно променена с признатата добавка в алинея 2 на член 2 от Закона за омбудсмана, като вместо бранител от администрацията към този момент се появява фигурата на страна във всевъзможни цивилен връзки – нещо, което няма аналог на никое място. Напротив - даже за Европейския омбудсман, основан с контракта от Маастрихт, категорично е упоменато, че не може да прави инспекции по тъжби против предприятия или физически лица. У нас обаче към този момент ще може “ , се споделя още в писмото до Президента.

Според АОБР, с сходно „ пионерство “ няма да се реализиран позитиви, а в противен случай – основава се риск от съществено ограничение на организационните и специалисти благоприятни условия на Омбудсмана да извършва същностната си функционалност. Освен това, основават се условия за повтаряне на новото пълномощие на Омбудсмана с функционалности на правосъдната власт, на адвокатурата, на полицията. „ Още по-сериозен проблем е опцията за интервенция в комерсиалния и цивилен оборот, където последствията са непредвидими “, се споделя в писмото.

Добавеното пълномощие на омбудсмана основава условия за интервенция в сфери на активност, уредени с експлицитни правила от Конституцията на Република България, като свободата на вероизповеданията (Чл. 13), правото на благосъстоятелност, нейното гарантиране и цялост (Чл. 17), правото на персонална независимост и цялост (Чл. 30), неприкосновеността на свободата и тайната на кореспонденцията и на другите известия (Чл. 34), неотменимостта на главните права на жителите и недопустимостта на злоупотребата с права (чл. 57), се споделя още в позицията.

„ Изложеното дотук ни стимулира да се обърнем към Вас с апел да упражните пълномощието си по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, като върнете закона в частта член 2, алинея 2, изразът „ както и от частноправни субекти. “ в Народното събрание за ново разискване “, упорстват в писмото си до Президента организациите на българските работодатели.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР