Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава за спешно

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава за спешно
Коментари Харесай

АОБР: Спешно да се приложат компенсации на високите цени на ел. енергията

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приканва за незабавно решение на Министерския съвет за използване на гласуваните посредством Закона за държавния бюджет обезщетения на високите ел.енергийни цени. “Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите консуматори, а индиректно и цялото общество, което към този момент бере горчивите плодове на инфлационните процеси”, пишат от АОБР в отворено писмо.
От асоциацията приканиха за загърбване на “политическите борби за оцеляване”, с цел да се стабилизира българската стопанска система.

Ето и цялостния текст на писмото:
За следващ път Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е принудена да сигнализира за тежък проблем, чието решение е оставено на политическото безвремие, в което българският управнически хайлайф сложи стопанската система и обществото ни.
Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите консуматори, а индиректно и цялото общество, което към този момент бере горчивите плодове на инфлационните процеси.
Месеци наред пишем писма, вършим планове, предлагаме механизми, организираме срещи, призоваваме за разсъдък и прагматизъм, само че съвсем без резултат. Единственият резултат досега е гласуваната от Народното събрание актуализация на Държавния бюджет, посредством която беше планувана отплата на ел.енергията над прага от 250 лева./МВтч. С тази изстрадана, само че нужна стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на страната към стопанската система и обществото!
За да бъде прибавен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет би трябвало да одобри решение за установяване на спомагателните вноски във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите консуматори на ел.енергия за интервала юли-декември 2022 година Такова решение липсва, а виновният вицепремиер е... в отпуск!
Липсата на такова решение попречва сключването на контракти сред Министерството на енергетиката и търговците на ел.енергия, което значи, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите консуматори цялостния размер на цената, без предстоящата отплата.
Казано другояче, единствено след два работни дни, на 1 август ще стартира фактурирането към небитовите консуматори и в тези фактури няма да има нито стотинка отплата, а фактурираната цена ще е в пъти над стопански търпимата. Така всички български предприятия и всички публични институции (болници, учебни заведения, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще би трябвало да заплащат политическото безхаберие на не запомнили своя дълг управленци!
Всеки рационален и средноинтелигентен човек ще разбере какво в действителност следва от това – следват ликвидни проблеми, неспособност за заплащане на непостижимите енергийни сметки, банкрути на предприятия и закриване на публични институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване, стопански провал!
Напомняме, че като представители на бизнеса, който е и правилен поданик, сме работодатели на всички участници в ръководството на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си правят работата отговорно и в период. Уви, не виждаме сходно усърдие от тяхна страна. Виждаме голям брой дефицити на умения и голям „ индустриален брак “, влияещ разрушително на стопанската система ни. Няма рационален шеф, който би търпял дълго това! И нашето самообладание се изчерпа!
Настояваме за СПЕШНО решение на Министерския съвет за използване на гласуваните посредством Закона за държавния бюджет обезщетения на високите ел.енергийни цени. В противоположен случай, икономическата обстановка в страната ще бъде взривена, а последствията ще бъдат за ВСИЧКИ!
ГОСПОДА УПРАВЛЕНЦИ,
Вашето престояване във властта е краткотрайно, само че стопанската система и обществото са непрекъснати величини, които действат не от мандат до мандат, не от избори до избори. Икономиката и обществото се нуждаят от отговорно ръководство, непоклатимост и предвидимост! Разчитаме най-малко за малко да загърбите политическите си борби за оцеляване и да помислите за оцеляването на българската стопанска система, тъй като тя би трябвало да остане и след Вас!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР