Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ е изпратила призив

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ е изпратила призив
Коментари Харесай

АИКБ призовава депутатите да актуализират бюджета за 2021 година

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ е изпратила апел до ръководителя и всички парламентарни групи на 46-то Народно заседание за незабавната актуализация на бюджета на Република България за 2021 година. Това оповестиха от браншовата организация. Асоциацията напомня, че предлагането за актуализиране на бюджета към този момент е било подкрепено от обществените сътрудници - национално представителните работодателски и синдикални организации на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

От актуализацията на бюджета зависи и предстоящата поддръжка за бизнеса, който би трябвало да обезпечи от своя страна предстоящите доходи, пишат до депутатите от Асоциацията. Трябва да се подчертае дебело, че от продължаващата COVID-19 рецесия надалеч не страдат единствено браншовете, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата разрушава бизнеса освен на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Покритието на отрицателното влияние на пандемичната рецесия е доста по-голямо и широкообхватно.

Тежко пострадаха редица браншове, изключително превоза. В проектите за актуализиране на бюджета даже са планувани известни средства за поддръжка на самолетните компании, проблемите на които до момента бяха подценявани като цяло. Но капризите на пандемичната рецесия, в комбиниране с немислимата цена на електрическата енергия за промишлени потребности към този момент заплашват браншове, за които до момента въобще не е ставало дума.

Много прегледен образец е казусът с шивашката индустрия с всичките й подотрасли. Тя е напълно експортно насочена, тя е извънредно подвластна от световната динамичност на търсенето и предлагането на готово облекло и други шивашки произведения. Не би трябвало да се заблуждаваме с известни, само че неактуални клишета, че става дума за предприятия, които работят „ на ишлеме “, означават от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Напротив – става дума за предприятия, които от години работят „ от схема “ – някои от тях създават сбирките на известни задгранични компании включително от Франция, Италия, Германия и други. Но сега възложителите, които се намират в края на веригата на доставките, упорстват тъкмо тази креативна и развойна работа да се прави гратис, с цел да се вържат ниски крайните цени в изискванията на рецесията.

До момента при сегашната обстановка шивашката индустрия в България оцелява само с помощта на държавната поддръжка. В случай на прекъсване на държавната поддръжка (мерките от вида на жаргонно наричаната мярка „ 60/40 “) измежду по-малките предприятия ще стартира вълна от прекратявания на работа и затваряне на индустриални мощности, заради невъзможността да се издържи на конюнктурата на пазара единствено със свои сили. По-големите предприятия ще устоят прекосили още най-много към два месеца, като от края на месец септември и при тях ще се надигне вълната на затварянията.

Но без огромни усложнения можем да приведем и други образци от други браншове, изключително при електроинтензивните промишлености, които получиха тежък „ токов удар “, и при строителния отрасъл, който разчита на актуализацията на бюджета, с цел да получи вземанията си от страната. Ефектът от рецесията става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е извънредно наложителна. А това не може да стане без актуализация на бюджета, безапелационни са от Асоциацията.

Отделен въпрос е, че от актуализацията на бюджета зависят и ограничения, свързани със обществени разноски, в които е фокусирано вниманието на цялото общество. Достатъчно е да споменем предстоящото от всички нарастване на пенсиите. Провалянето на тази мярка заради липса на актуализация на бюджета би имала доста тежки последствия. Последното не се нуждае от спомагателни уточнения – нужни са дейности.

С не по-малка заостреност са потребностите на опазването на здравето при надигналата се поредна вълна на COVID-19.

Актуализацията на бюджета е нужна за ограничения, които не могат да чакат развръзката на политическата драма дали настоящето Народно заседание ще успее да излъчи държавно управление.

Впрочем вероятно обновеният бюджет би имал даже по-добри индикатори от досегашния, като се вземе поради упованието бюджетният недостиг да намалее от 3,9 % от Брутният вътрешен продукт на 3,6 % от Брутният вътрешен продукт, пишат още от Асоциацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР