Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара
Коментари Харесай

Бизнесът скочи, иска прегласуване за енергийните компенсации

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) упорстват за прегласуване на обнародваното на 11 ноември т.г. в Държавен вестник и прието на 8 ноември от Народното събрание решение, с което разпорежда на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Според гласуваното, компаниите ще имат право на отплата при цена на тока над 200 лв. (от 250 лв. досега) за мегаватчас, като ще се покрива 100% от сумата над избрания под.

Бизнес организациите недоволстват от решението, препоръчано от депутата от Демократична България Владислав Панев, клиентите, присъединени към мрежа високо напрежение, да получат цялостния размер на компенсацията за 2023 година, в случай че са изпълнили избрани критерии за енергийна успеваемост и ползване на сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) за лични потребности, се споделя в съобщение на БСК.
-->
В изявлението си по време на полемиките в Народното събрание Панев стимулира предлагането си по този начин:  " С тази спомагателна отплата в действителност не спасяваме компании от банкрут, а подаряваме десетки милиони. Даваме помощи на тези, които се нуждаят от тях, само че и на тези, които нямат нужда. В същото време слагаме под риск вложенията в енергетиката. Така че моето предложение е основаването на нова точка в решението, включваща и потвърдени вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници от страна на най-големите компании, с цел да получат поддръжка. "

Четирите бизнес организации обаче считат, че " заложените критерии са неразбираеми, кумулативни и неизпълними ". В писмо до ръководителя на Народното събрание и с копие до ръководителите на всички парламентарни групи и парламентарните комисии по енергетика и по икономическа политика и нововъведения, както и до министрите на енергетиката и на стопанската система и промишлеността, те означават, че " решението (за обезщетенията като цяло - б.р.) е навременно и ще обезпечи за година напред предвидимост и конкурентоспособност за дребните и междинни предприятия в България ". Посочената базова цена от 200 лв. за мегаватчас е и междинната за европейските дребни и междинни предприятия на електрическата енергия, приветстват метода организациите на бизнеса.

Заедно с това обаче четирите организации подлагат на критика друга част от гласуваното в Народно събрание решение (конкретно т. 2.1 от него) - за потребителите от базовата индустрия* (присъединени в мрежа високо напрежение - б.р.). В писмото им се споделя, че " на прага на криза и намаляващи поръчки в енергоинтензивната промишленост се нанася тежък удар върху предприятията! По данни на европейски регулатори, нашите съперници от базовата промишленост в Европа заплащат електрическата енергия си по 135 лева./MWh ". "

А решението на Народно събрание, вместо да дефинира условия за увеличение на обезщетенията (намаляване на цената на електроенергията) за предприятията от базовата промишленост у нас под 200 лв. за мегаватчас в сходство с положителните европейски практики, в реалност понижава размера на обезщетенията и усилва цената над тази, избрана за МСП, в размер на 200 лв.. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР