Асоциацията на европейските журналисти - България смята, че опитите на

...
Асоциацията на европейските журналисти - България смята, че опитите на
Коментари Харесай

За сведение на прокуратурата: Ролята на медиите не е да венцеславят силните на деня

Асоциацията на европейските публицисти - България счита, че опитите на прокуратурата да лимитира свободата на словото, опонират на Конституцията на Република България, на Европейската спогодба за правата на индивида, българското и европейското законодателство.

Всекидневните офанзиви от страна на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си разрешават да бъдат сериозни във връзка с течащата процедура за одобряване на Иван Гешев като основен прокурор, не просто будят неразбиране, само че са и рисков опит за налагане на цензура.

Като оставим настрани обстоятелството, че сходен нервен жанр на връзка не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, желаеме да обърнем внимание, че опитът да се накарат сериозните медии да замълчат по никакъв начин не е безопасен и съставлява заплаха за демокрацията в страната.

В позиция от сряда, Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет декларира, че дебатът към избора на основен прокурор би трябвало да се води с " доброжелателен звук " и " приканва обществото и медиите за повече приемливост и отговорност в провежданото разискване на номинираната кандидатура за основен прокурор ". Според прокурорите " това би дало опция на жителите сами да създадат заключения за качествата на издигнатия претендент, би запазило независимостта на магистратите, които поддържаха номинацията, както и непредубедеността на останалата общност, декларирала поддръжка. По този метод се основават гаранции за законосъобразно протичане на самостоятелен и аргументиран избор от Пленума на Висшия правосъден съвет ".

Подобен апел демонстрира надълбоко недоумение на ролята на публицистиката и въобще на философията на демократичното устройство на страната. Медиите неслучайно се дефинират като " куче надзирател " на демокрацията. Едно демократично общество е невероятно, както без разделяне на управляващите, по този начин и без сериозни медии, които държат виновни представителите и на трите управляващи.

Подобно недоумение не е възможно за хора, призвани да пазят ползите на страната и нейните жители, само че заблуждението на членовете на Прокурорската гилдия може да бъде обяснено ненапълно с визията, която им е основала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрекъснато величаят мощните на деня, громят всички техни критици и единственият метод представител на ръководството да попадне под рецензията им, е в случай че загуби позиции, не значи, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в страната ще бъде заета без детайл на състезателност - след изтъкване на един-единствен претендент, би трябвало да е мощен тласък за всяка една уважаваща се медия за следствия, мнения и разбори, по отношение на кадровата политика в прокуратурата.

Категорично недопустимо е сходни изцяло закономерни материали да провокират заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата.

Тъй като това е политика, налагана от заместник-главния прокурор Иван Гешев, подписал една от въпросните позиции на Прокуратурата на Република България, Асоциацията на европейските публицисти - България приканва членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да подсигуряват процедура, учредена на състезателност.

За да увери прокуратурата в своята доброжелателност, АЕЖ - България предлага да провежда специфични образования за прокурори по медийна просветеност. Асоциацията е създала специфични модули, посредством които участниците се срещат с ролята на медиите, инспекция на достоверността на информацията, схващане на метода на журналистическата работа с източници и така нататък Смятаме, че това познание ще бъдe потребно за представители на Прокуратурата на Република България и сме подготвени да го споделим с тях, в името на публичния интерес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР